FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEIZVJESNOSTI GLEDE CIJENA NAFTE I KAMATNIH STOPA SLABE DOLAR

LONDON, 26. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskimdeviznim tržištima spustio na svoje najniže razine u zadnja dva tjednaprema euru i jenu, uslijed zabrinutosti ulagača glede visokih cijenanafte i njihovog utjecaja na američko gospodarstvo.
LONDON, 26. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskim deviznim tržištima spustio na svoje najniže razine u zadnja dva tjedna prema euru i jenu, uslijed zabrinutosti ulagača glede visokih cijena nafte i njihovog utjecaja na američko gospodarstvo.

U takvim okolnostima dolar je oslabio 0,4 posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2125 dolara. Približno jedan posto na vrijednosti je izgubio i prema jenu, spustivši se na 111,37 jena.

Cijene nafte danas su porasle nakon što su potonule za više od jedan posto dan ranije, dok tržišta nestrpljivo iščekuju podatak o američkim zalihama kako bi vidjeli hoće li očekivano povećanje na zalihama nafte i prerađevina biti dovoljno za podmirenje snažne potražnje za benzinom tijekom ljetne sezone.

Dobicima prema američkoj valuti predvodili su jen i valute zemalja s višim kamatnim stopama poput britanske funte. Ulagači su, naime, pokušavali procijeniti hoće li visoke cijene nafte naškoditi izgledima za rast američkog gospodarstva i spriječiti američku središnju banku Fed da podigne kamatne stope, na najnižim razinama u zadnjih 46 godina, u visini jedan posto.

"Raspoloženje prema dolaru je neprijateljsko, no ne bi se smjeli dati zavesti", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u Societe Generale u Parizu. "Visoke cijene nafte smatraju se kočnicom američkom gospodarstvu i blagom prijetnjom njezinom oporavku, no više je to izgovor nego stvarna prijetnja".

Sjedinjene Države najveći su svjetski uvoznik nafte, no analitičari kažu da će ostala velika svjetska gospodarstva poput Japana i eurozone također biti pogođena u okruženju rastućih troškova goriva.

S druge strane, japanska je valuta danas ostvarila dobitke i prema jedinstvenoj europskoj, i to u visini nekih 0,5 posto, te iznosi 135,07 jena za euro. Njegovom jačanju, kažu analitičari, pomogao je rast cijena dionica na Tokijskoj burzi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙