FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR NA NAJNIŽOJ RAZINI U TRI TJEDNA PREMA EURU I JENU

LONDON, 27. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Na svjetskim je deviznimtržištima dolar danas zabilježio najnižu razinu u zadnja tri tjednaprema euru i jenu, uslijed zabrinutosti da bi visoke cijene naftemogle naškoditi američkom gospodarstvu i odgoditi očekivano povećanjekamatnih stopa.
LONDON, 27. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Na svjetskim je deviznim tržištima dolar danas zabilježio najnižu razinu u zadnja tri tjedna prema euru i jenu, uslijed zabrinutosti da bi visoke cijene nafte mogle naškoditi američkom gospodarstvu i odgoditi očekivano povećanje kamatnih stopa.

U takvim je okolnostima dolar oslabio 0,2 posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2149 dolara, nakon što je nakratko zabilježio najnižu razinu od 6. svibnja, u visini 1,2175 dolara za euro. Oslabio je i prema jenu, te iznosi 111,61 jena, dok se tijekom jutra dolar nakratko spustio na 111,21 jena - također najnižu razinu u zadnja tri tjedna.

Trgovci kažu da nervoza raste na tržištu pred objavu podatka o američkoj zaposlenosti u svibnju, najavljenu za idući tjedan, kada će se vidjeti hoće li on poduprijeti očekivanja da će američka središnja banka Fed podići kamatne stope u lipnju.

Globalno gospodarstvo u samom je središtu pozornosti u odsustvu špekulativnih tijekova, često ključnih pokretača na valutnim tržištima."Tržište je zabrinuto glede snage globalnog gospodarstva i visokih cijena nafte", kazao je Jesper Dannesboe, valutni strateg u Dresdner Kleinwort Wassersteinu.

Posljednjih tjedana tržišta su usredotočena na potencijalni utjecaj energetskih troškova na globalni rast. Cijene sirove nafte ranije ovoga su mjeseca dosegnule rekordno visoke razine, a naftom se i danas nastavlja trgovati po cijeni iznad 40 dolara.

"Tržište je već uračunalo u cijene povećanje kamatnih stopa u SAD-u u lipnju, no nitko ne zna hoće li središnja banka stvarno djelovati", kazao je Katsunori Kitakura iz Chuo Mitsui Trust and Banking u Tokiju.

Euro je danas nešto ojačao i prema jenu, dosegnuvši 135,6 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙