FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JEN I DALJE JAČA, DOLAR POGOĐEN PRODAJAMA

LONDON, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Jen je danas na svjetskimtržištima ojačao prema značajnijim svjetskim valutama uslijed snažnograsta cijena japanskih dionica drugog dana za redom, ojačavši znatnoprema dolaru i potaknuvši njegovo slabljenje prema drugim valutama.
LONDON, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Jen je danas na svjetskim tržištima ojačao prema značajnijim svjetskim valutama uslijed snažnog rasta cijena japanskih dionica drugog dana za redom, ojačavši znatno prema dolaru i potaknuvši njegovo slabljenje prema drugim valutama.

Jen je tako skočio 1,25 posto prema dolaru, koji trenutno iznosi 112,8 jena. Ojačao je i oko 0,6 posto prema euru, koji trenutno stoji 135,37 jena.

Cijene dionica snažno su porasle na Tokijskoj burzi, budući je rast optimizma glede japanskog gospodarskog oporavka potaknuo novu potražnju nakon nedavne po jen štetne rasprodaje. Nikkei indeks danas je ojačao za 2,4 posto, završivši na 10.967 bodova, nakon jučerašnjeg skoka za oko dva posto.

"Čini se da je došlo do promjene raspoloženja prema jenu nakon jučerašnjih podataka o rastu BDP-a. Tržišta dionica u Japanu zabilježila su također solidan rast", kazao je Paul Mackel, valutni strateg u ABN Amro u Londonu.

Analitičari kažu da se pad dolara prema jenu proširio na ostale svjetske valute, pa je tako dolar oslabio za više od pola posto prema euru te nekih 1,5 posto prema australskoj i novozelandskoj valuti. Euro trenutno stoji 1,2001 dolara. "Zabilježili smo ponešto korekcija, a tržište pokreće tečaj dolara prema jenu", kazao je Peter Fontaine, valutni strateg u KBC-u u Bruxellesu. "Jen jača na račun dionica".

U Velikoj Britaniji čekaju se službene bilješke sa sastanka odbora za monetarnu politiku britanske središnje banke Bank of England održanog od 5. do 6. svibnja, na kojem su podignute ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 4,25 posto. Funta je danas ojačala 0,5 posto prema dolaru, na 1,7766 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙