FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SNAŽAN RAST JAPANSKOG BDP-A OJAČAO JEN

LONDON, 18. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Jen je danas na svjetskimdeviznim tržištima ojačao prema dolaru i euru, nakon objave podatka oneočekivano snažnom rastu tog drugog po veličini svjetskoggospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju.
LONDON, 18. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Jen je danas na svjetskim deviznim tržištima ojačao prema dolaru i euru, nakon objave podatka o neočekivano snažnom rastu tog drugog po veličini svjetskog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

U takvim je okolnostima jen ojačao za više od pola posto i prema euru i dolaru. Trenutno tako euro stoji 136,82 jena, a dolar 113,99 jena.

Takva vijest, koja je ublažila bojazni da će snažno rastuće cijene nafte i rast američkih kamatnih stopa ugroziti izvozom predvođen oporavak japanskog gospodarstva, potaknula je rast tečaja jena iznad višemjesečnih najnižih razina prema euru i dolaru zabilježenih prošloga tjedna.

Japansko gospodarstvo poraslo je realnih 1,4 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je osjetno iznad na tržištu očekivanih 0,9 posto.

"Japanske brojke vrlo su snažne i dale su poticaj jenu", kazao je Bilal Hafeez, valutni strateg u Deutsche banku.

Brzo rastuće cijene nafte i naznake da će Kina uskoro poduzeti mjere za kočenje uzavrelog rasta gospodarskih aktivnosti dovele su ovog mjeseca do oštrog pada cijena japanskih dionica, a time i slabljenja japanske valute.

S druge strane, dolar se danas ponešto oporavio prema švicarskom franku i euru, nakon snažnog pada pod utjecajem vijesti o eksplozijama bombi u Turskoj i Iraku, što je potaknulo ulagače na bijeg u sigurnija utočišta. Dolar, koji je u ponedjeljak zabilježio najveći dnevni pad prema franku od siječnja, nešto se oporavio te trenutno iznosi 1,2780 franaka. Blago je ojačao i prema euru, koji trenutno stoji 1,2004 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙