FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIK RS ČAVIĆ SUMNJA U KORIST EVENTUALNIH SANKCIJA

BANJA LUKA, 28. svibnja 2004. (Hina) - Predsjednik Republike SrpskeDragan Čavić izjavio je za banjalučke Nezavisne novine od petka kakosumnja da bi eventualne sankcije prema RS zbog nesuradnje s Haškimtribunalom mogle popraviti trenutno stanje vezano uz uhićenjeoptuženih za ratne zločine.
BANJA LUKA, 28. svibnja 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je za banjalučke Nezavisne novine od petka kako sumnja da bi eventualne sankcije prema RS zbog nesuradnje s Haškim tribunalom mogle popraviti trenutno stanje vezano uz uhićenje optuženih za ratne zločine.

Pritom je istaknuo da policija ima zadatak raditi na uhićenju optuženih za ratne zločine i da se, prema njegovim informacijama, "MUP organizacijski postavlja za izvršenje svojih obveza".

Predsjednik RS kaže kako je '' razumio poruku Visokog predstavnika Paddy Ashdowna'', koji je najavio moguće sankcije za vlasti RS ako - zbog nesuradnje sa Tribunalom u Hagu - Bosna i Hercegovina ne bude primljena u Partnerstvo za mir.

Čavić smatra da bi sankcije bile kontraproduktivne, ali dodaje da on "ne može mijenjati odluke velikih".

Komentirajući upozorenje o mogućim sankacijama u slučaju da BiH ne bude primljena u Partnerstvo za mir, predsjednik parlamenta RS Dragan Kalinić izjavio je da je "prozor za ulazak u Partnerstvo za mir otvoren", ali da će se, ukoliko se ne ispune uvjeti, ''brzo i zatvoriti i mi ćemo se u povijesnoj prekretnici vratiti mnogo koraka unatrag".

Prema Kalinićevim riječima, u slučaju da Visoki predstavnik kazni vodstvo RS najmanje su važne kadrovske promjene, a puno je važnije što, kako je rekao, "može biti doveden u pitanje pravni i politički kontinuitet RS, njena pozicija u BiH i njena budućnost".

Dopredsjednik RS Ivan Tomljenović izjavio je da će, ukoliko Republici Srpskoj budu uvedene sankcije, za ovo biti izravno odgovorna Vlada RS koja bi, u tom slučaju, morala podnijeti kolektivnu ostavku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙