FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC BI MOGAO RAZMOTRITI UKIDANJE PROIZVODNIH KVOTA

LONDON, 28. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Organizacija zemaljaizvoznica nafte (OPEC) mogla bi razmotriti mogućnost privremenogukidanja svojih proizvodnih kvota na sastanku idući tjedan u Bejrutu,kazao je danas jedan izvor iz tog kartela.
LONDON, 28. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogla bi razmotriti mogućnost privremenog ukidanja svojih proizvodnih kvota na sastanku idući tjedan u Bejrutu, kazao je danas jedan izvor iz tog kartela.

Taj izvor je istaknuo da iako nije čuo ozbiljne rasprave o takvoj mogućnosti, ona ne može biti isključena obzirom da većina u OPEC-u već proizvodi punim kapacitetom.

Takav potez malo bi promijenio po pitanju stvarne proizvodnje, no mogao bi pružiti psihološki učinak na cijene, o čemu je u četvrtak govorio predsjednik OPEC-a Purnomo Yusgiantoro, ujedno indonezijski ministar nafte.

To bi također Saudijskoj Arabiji dalo službeni blagoslov kartela da poveća proizvodnju bez napadnog ignoriranja njegovih novih, viših proizvodnih kvota. Saudijci su predložili OPEC-u da poveća kvote za između dva i 2,5 milijuna barela dnevno, što je nekih osam do 11 posto.

No, procjenjuje se da kartel već proizvodi nekih 2,3 milijuna barela dnevno iznad postojećih limita, u visini 23,5 milijuna barela dnevno te da raspolaže s malo trenutnih viškova kapaciteta, ako uopće, izuzev Saudijske Arabije.

Taj najveći svjetski izvoznik sirove nafte već je obećao da će povećati proizvodnju na najmanje devet milijuna barela dnevno idući mjesec, što je stvarno dodatno povećanje od nekih 700.000 barela dnevno. Pod pretpostavkom da kartel i poveća kvote, devet milijuna barela dnevno znatno je iznad svake kvote koja bi Riyadhu bila odobrena u okviru povećanja u rasponu od 2 do 2,5 milijuna barela dnevno.

Službena kvota Saudijske Arabije sada iznosi 7,63 milijuna barela dnevno, odnosno 32,5 posto ukupne OPEC-ove proizvodnje. Ako kartel poveća kvote u rasponu od dva do 2,5 milijuna, službena kvota za S. Arabiju iznosila bi između 8,29 milijuna i 8,45 milijuna barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙