FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE OSLABILE, NO I DALJE IZNAD 40 USD PO BARELU

LONDON, 21. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suse na svjetskim tržištima spustile s najviših razina zabilježenih uposljednjih 21 godinu, budući su ministri nafte Organizacije zemaljaizvoznica nafte (OPEC) priznali da vrlo malo mogu učiniti zaumirivanje tržišta.
LONDON, 21. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su se na svjetskim tržištima spustile s najviših razina zabilježenih u posljednjih 21 godinu, budući su ministri nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) priznali da vrlo malo mogu učiniti za umirivanje tržišta.

Sirova nafta na tržištu u New Yorku pojeftinila je za 22 centa, na 40,56 dolara, što je za nešto više od dolara ispod rekordne razine od osnutka tog terminskog tržišta 1983. dosegnute prošlog petka - 41,85 dolara po barelu. Cijena nafte Brent na londonskom tržištu spustila se za 16 centi, na 37,10 dolara.

"Jasni signal iz OPEC-a mogao bi pomoći blago umiriti tržišta, no postoji niz drugih problema koji utječu na cijene u ovome trenutku", kazao je John Waterlow, analitičar u WoodMacKenzie u Edinburghu.

OPEC će se sutra neformalno sastati u Amsterdamu kako bi razmotrio prijedlog Saudijske Arabije o povećanju proizvodnih kvota za najmanje šest posto. No, kazao je da je moć kartela da ohladi pregrijano tržište ograničena, jer skok cijena nije izazvan nedostatnim isporukama sirove nafte.

"Ne mislim da je kontrola u rukama OPEC-a", kazao je ministar nafte Ujedinjenih Arapskih Emirata (UEA) Obad al-Nasseri u Amsterdamu. "Puno je čimbenika u pozadini ovakvih cijena".

Analitičar Waterlow kaže da špekulativne kupnje, strah od prekida isporuka s Bliskog istoka i nestašice benzina pokreću rast cijena. "Moramo još imati na umu da najveća sezona potrošnje benzina u Sjedinjenim Državama tek treba početi."

Cijene sirove nafte porasle su za gotovo 30 posto od početka godine, a neki u OPEC-u drže da bi povećanje proizvodnje bilo kontraproduktivno. Predsjednik Venezuele, značajnog proizvođača nafte i članice kartela, Hugo Chavez kazao je da bi povećanje proizvodnje radi ublažavanja cijena bilo poput "davanja bolesniku krivog lijeka".

Službena odluka o povećanju proizvodnje ne očekuje se prije sastanka OPEC-a 3. lipnja u Bejrutu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙