FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

nhs poručuje vladi da ne ponavlja greške bivše vlasti

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)poručili su danas Vladi da ne ponavlja grešku bivše vlasti koja je bezkonzultacija sa socijalnim partnerima prihvatila zahtjeve MMF-a iSvjetske banke za smanjenjem socijalnih i radnih prava.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) poručili su danas Vladi da ne ponavlja grešku bivše vlasti koja je bez konzultacija sa socijalnim partnerima prihvatila zahtjeve MMF-a i Svjetske banke za smanjenjem socijalnih i radnih prava.

Najavljeni stand-by aranžman s MMF-om i PAL zajam Svjetske banke ponovno se uvjetuju smanjenjem plaća u javnom sektoru, socijalnih izdataka te sredstava za zdravstvo, a također se opet traži "povećanje fleksibilnosti tržišta rada", odnosno lakše otpuštanje radnika, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Vlada je već najavila reformu radnog zakonodavstva, sustava plaća i naknada u javnim i državnim službama, no nije predvidjela razgovore sa socijalnim partnerima prije potpisivanja sporazuma s MMF-om i Svjetskom bankom, upozorio je Sever.

U Zakonu o radu nema mjesta za nove promjene, osim usklađivanja termina s europskim zakonodavstvom, jer je hrvatsko tržište rada dovoljno fleksibilno, istaknuo je Sever.

Poručio je Vladi da se ne obvezuje MMF-u i Svjetskoj banci jer njezine su obveze socijalno partnerstvo i služenje građanima.

NHS je stoga uputio pismo ministru financija Ivanu Šukeru zatraživši hitan razgovor o novom stand-by aranžmanu i PAL zajmu, prije bilo kakvih obveza koje će Vlada preuzeti.

Podsjetivši da su se članovi NHS-a, prosvjedujući protiv aranžmana s MMF-om na štetu radnika, svojedobno pred Hrvatskim saborom vezali lancima, Sever je pred novinarima zavitlao pozlaćenim lancima uzviknuv

ši da lanci, makar i zlatni, uvijek jednako okivaju ljude.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙