FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠUKER: NEMA ULTIMATUMA U RAZGOVORIMA S MMF-OM

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Razgovori s izaslanstvom MMF-a onovom stand by aranžmanu mogli bi biti gotovi u idući utorak, a akosve u tom roku ne bude završeno tada se razgovori mogu nastaviti idućadva, tri tjedna u Washingtonu i tada završiti, izjavio je danasministar financija Ivan Šuker.
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Razgovori s izaslanstvom MMF-a o novom stand by aranžmanu mogli bi biti gotovi u idući utorak, a ako sve u tom roku ne bude završeno tada se razgovori mogu nastaviti iduća dva, tri tjedna u Washingtonu i tada završiti, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker.

"Pregovori su na dobrom putu, mislim da će se to riješiti", kazao je Šuker gostujući u talk showu na Devetom financijskom i Četvrtom e-business forumu.

Misija MMF-a koju vodi Dimitri Demekas danas je započela razgovore s hrvatskim predstavnicima o mogućem zaključivanju novog stand by aranžmana.

Šuker je u više navrata ponovio da Misija MMF-a nije i ne postavlja nikakve ultimatume. Nisu postavili nikakav ultimatum, raspravljali smo o mogućnosti da se eventualno dignu neki porezi, ali nije bilo ultimativnih zahtjeva, kazao je Šuker odgovarajući na pitanje da li su predstavnici MMF-a tražili povećanje trošarina na duhan i alkohol.

Ponavljajući da MMF nije došao s nikakvim diktatima, Šuker je kazao da su oni dali svoje prijedloge, a hrvatski predstavnici svoje prijedloge i argumente, pri čemu se moraju uvažavati i specifičnosti Hrvatske. Podsjetio je, naime, na posljedice rata i ratne štete koje još uvijek opterećuju Hrvatsku. To se mora akceptirati s obzirom na proračunske rashode i deficit, kazao je.

Iznio je pritom podatke da je deficit središnje konsolidirane države prošle godine bio 5,5 posto BDP-a, ove je godine planiran deficit od 4,5 posto, a projekcija za iduću godinu je deficit od 3,9 do 4 posto BDP-a.

Upitan postavlja li MMF- pitanje usporavanja kapitalnih rashoda, odnosno usporavanja ulaganja u infrastrukturne objekte, Šuker je kazao da je za MMF važno pitanje ukupnog deficita, a ne kako se on raspodjeljuje.

Podsjetio je i da je u ovogodišnjem deficitu od 4,5 posto, deficit središnje države 2,8 posto, dok se 1,7 posto odnosi na deficit Hrvatskih autocesta (HAC). Prema projekcijama HAC-a njihov bi se deficit idućih godina trebao smanjivati, kazao je.

Istaknuo je da se s HNB-om i poslovnim bankama razgovara da se deficit državnog proračuna pokuša što više isfinancirati na domaćem tržištu. Cilj nam je i interes koliko je moguće, pa ako je moguće i cjelokupni deficit, financirati na domaćem tržištu, poručio je.

Ministar je istaknuo da su predstavnici MMF-a prilikom prve runde razgovora sredinom travnja upoznati s proračunom za ovu godinu, nekim nedoumicama iz prošle godine koje su trebale, ali nisu bile sadržane u prošlogodišnjem proračunu. Ponajprije se to odnosi na problem evidentiranja otplate 1,4 milijardi kuna kredita HŽ-a koji se mora vratiti ove godine, da li to evidentirati kao trošak proračuna, ili kroz račun financiranja.

Šuker je najavio transparentnije financiranje HŽ-a. Treba iznaći mogućnosti u proračunima idućih godina da se infrastruktura HŽ-a digne na višu razinu, kazao je.

Najavio je i da će na jesen biti usvojen novi 4-godišnji plan izgradnje autocesta koji će predvidjeti gradnju autoceste Split-Dubrovnik te Zagreb-Sisak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙