FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: KAKVE ĆE REZOVE HRVATSKOJ DONIJETI PREGOVORI S MMF-OM?

ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - S obzirom na proračunski deficit iveliki vanjski dug Hrvatska vlada bit će prisiljena na određene rezove- s MMF-om ili bez njega, konstatira Radio slobodna Europa povodompočetka pregovora hrvatske vlade s MMF-om o novom stand-by aranžmanu.
ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - S obzirom na proračunski deficit i veliki vanjski dug Hrvatska vlada bit će prisiljena na određene rezove - s MMF-om ili bez njega, konstatira Radio slobodna Europa povodom početka pregovora hrvatske vlade s MMF-om o novom stand-by aranžmanu.

Pregovori s MMF-om predstavljaju trenutak otrežnjenja za svaku vladu, ističe postaja, podsjećajući da Međunarodni monetarni fond traži od Zagreba "naoko vrlo jednostavne stvari: da Hrvatska ne troši više nego što ima i da se prestane zaduživati u inozemstvu.

"Kod MMF-a se ne radi o altruizmu", upozorava čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, tumačeći da Međunarodni monetarni fond ne zanimju ljudi ni interesi određene zemlje već samo pitanje vraćanja dugova, navodi RFE.

"Ako vlada odluči rezati plaće u državnim i javnim službama, to će sigurno donijeti prave nemire jer su plaće upravo u tim sektorima preniske", tvrdi istodobno čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ministar pomorstva, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta tvrdi da MMF-ovi zahtjevi za racionalizacijom neće usporiti cestogradnju a zbog usporavanja ulaganja nitko vjerojatno neće izaći na ulice, prognozira RFE.

Budu li pregovori s MMF-om uspješni, novi stand-by aranžman stupit će na snagu sredinom godine. Šest mjeseci kasnije, 1. siječnja 2005., PDV bi trebao biti smanjen s 22 na 20 posto zbog čega se očekuje manjak poreznih prihoda od oko tri milijarde kuna, ističe postaja.

Špekulira se da MMF sugerira povećanje trošarina na duhan i alkohol ali hrvatski ministar financija Ivan Šuker odgovara da za sada o tome nema govora. "Ključna je riječ - za sada", dodaje RFE.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙