FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: OSCILACIJE VALUTNIH TEČAJEVA NE ŠTETE TRGOVINI

WASHINGTON, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Nema naznaka da brzepromjene valutnih tečajeva jako negativno utječu na trgovinsketijekove, navodi se u najnovijem izviješću koje je sastavila skupinaanalitičara Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
WASHINGTON, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Nema naznaka da brze promjene valutnih tečajeva jako negativno utječu na trgovinske tijekove, navodi se u najnovijem izviješću koje je sastavila skupina analitičara Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ta studija, provedena na zahtjev generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (WTO) nakon značajnog usporavanja svjetske trgovine u 2001. i 2002, ujedno predstavlja i prvo MMF-ovo cjelovito istraživanje na tome području u posljednjih 20 godina.

Liberalizacija tijekova kapitala tijekom proteklih 30 godina i snažan rast obujma i vrsta prekograničnih financijskih transakcija "vidljivo su povećali snagu promjena valutnih tečajeva u zemljama s nedovoljno razvijenim tržištima kapitala koje nemaju konzistentne gospodarske politike", navodi se u toj studiji.

Istodobno, druge promjene u svjetskom gospodarstvu, kao što je širenje instrumenata financijskog hedginga tijekom proteklih 20 godina, umanjile su učinak promjenjivosti valutnih tečajeva na multinacionalne kompanije koje su zaslužne za rastući broj međunarodnih transakcija, dodaje se u studiji.

"Što se tiče promjenjivosti valutnih tečajeva i trgovinskih tijekova, ova studija nije detektirala snažan negativan učinak", rečeno je iz MMF-a. "Iz toga proizlazi da nema snažnih temelja za poduzimanje mjera za umanjivanje promjena u tečajevima valuta iz perspektive poticanja trgovinskih tijekova".

Također, dodao je MMF, iako je došlo do pojačane fluktuacije valutnih tečajeva tijekom kriza valuta i bilanca plaćanja, "u razdoblju između 1970-tih i 1990-tih u prosjeku nije došlo ni do kakvog vidljivog porasta promjenjivosti valutnih tečajeva".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙