FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"DELO": BRIJUNSKI SASTANAK NIJE PONUDIO NIKAKVU POSEBNU VIZIJU ODNOSA

LJUBLJANA,24. svibnja(Hina) -
LJUBLJANA,24. svibnja(Hina) -

Iako posvećen jačanju povjerenja među republikama nekadašnje Jugoslavije, brijunski sastanak čelnika Hrvatske, BiH, Slovenije i Crne Gore nije ponudio neku posebnu viziju odnosa, a ponovno je razotkrio i napetosti u odnosima Slovenije i Hrvatske, ocjena je koju u ponedjeljak iznosi najtiražniji slovenski dnevni list "Delo".

"Apstraktna tema o nekakvom vraćanju povjerenja među državama, narodima i ljudima samo je omogućila ponavljanje istrošenih fraza. Nekakva šira vizija nije predstavljena, iako balkanski prostor nudi mnogo tema za razmišljanje, pa i o sudjelovanju Turske u europskom projektu", piše u komentaru Peter Žerjavič koji ističe da su, primjerice, odnosi Slovenije s Hrvatskom ispunjeni "nepovjerenjem koje dovodi do cikličnih kriza", u zadnje vrijeme oko zaštićene zone u Jadranu, iako je riječ o dvije "najrazvijenije nasljednice SFRJ".

"Slovenija i Hrvatska u bitno su boljem ekonomskom i međunarodnom položaju nego sve ostale (nasljednice), no u njihovim je bilateralnim odnosima mnogo nepovjerenja zbog kojega ciklički prelaze iz krize u krizu", navodi komentator, dodajući da su zato Mesićeve i Drnovšekove smirujuće izjave "slab lijek" za "negativne stvari koje su postale standard u međusobnoj komunikaciji".

I diplomatska i medijska komunikacija postala je "nediplomatska, gruba i nervozna", a to se, navodi "Delo", može vidjeti i iz reakcije hrvatskog veleposlanika u Ljubljani Marija Nobila koji je - u vezi s rušenjem bespravno građenih slovenskih vikendica - "javno kritizirao stajališta zemlje-domaćina".

"Balkanska sigurnosno-političko-ekonomska slijepa pjega ni u kojem slučaju ne smije postati crna rupa starog kontinenta. Slovenija kao nekadašnja članica zajedničke pokojne federacije može dakako mnogo pridonijeti europskoj perspektivi nasljednica bivše SFRJ. Ali, najviše koristi može očekivati Hrvatska koja je najbliže Uniji i želi u nju stupiti prije jugoistočnih susjeda", kaže se u komentaru. "Slovenski prilog bit će ključan i zbog toga jer Europska unija nakon velikog praska od 1. svibnja može postati zasićena. Službeni je Zagreb toga svjestan, ali unatoč tomu i dalje napinje mišiće. Posebno u pitanju jednostrano proglašene ribolovno-ekološke zone koja u hrvatskoj javnosti počinje dobivati znakove velikog nacionalističkog projekta. Odluka u pogledu zone bit će jedan od ključnih testova hrvatskog europeizma i testova za to koliko susjedne države u nju mogu imati povjerenja", zaključuje Žerjavič u glavnom komentaru "Dela" od ponedjeljka.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u izvješću s Brijuna navodi Drnovšekove ocjene da Slovenija može biti "most" između država nekadašnje Jugoslavije i EU i NATO saveza. Što se tiče ponovne uspostave povjerenja na području bivše zajedničke države, izvjestitelj navodi da su se Drnovšek, Mesić, Tihić i Vujanović složili da je "gradnja povjerenja posebno važna, osobito na području gdje je do nedavno bio rat". Mesić i Drnovšek susret na Brijunima iskoristili su i za razgovor o slovensko-hrvatskim odnosima, navodi list.

Mariborski list "Večer" navodi pak da je Mesić rezervirano odgovorio na pitanje o zaštićenoj zoni u Jadranu, te da je o tome rezerviran bio i Drnovšek. No, slovenska je strana, navodi "Večer", Hrvatskoj dala do znanja "da taj problem treba riješiti do ljeta". "Večer" također u naslovu ističe da će "Slovenija otvarati vrata Srbiji i Crnoj Gori" na njihovu putu u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙