FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Delo": Novi zapleti u slovensko-hrvatskim odnosima

LJUBLJANA,21. svibnja(Hina) - Slovenski tisak od subote ocjenjuje kao"nepopustljivost" hrvatske vlade današnje izjave premijera IveSanadera u vezi ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu, a slične su iprve reakcije elektronskih medija u vezi izjava koje službenaLjubljana još nije komentirala.
LJUBLJANA,21. svibnja(Hina) - Slovenski tisak od subote ocjenjuje kao "nepopustljivost" hrvatske vlade današnje izjave premijera Ive Sanadera u vezi ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu, a slične su i prve reakcije elektronskih medija u vezi izjava koje službena Ljubljana još nije komentirala.

Sanaderove riječi da zakon koji je lani prihvatio Sabor o proglašenju tog pojasa vlada mora poštovati, a da je moguć dogovor s Italijom oko izlova viškova ribe u spomenutom pojasu uz naknadu, te dogovor o morskoj granici sa Slovenijom putem arbitraže ljubljansko "Delo" u subotnjem broju ocjenjuje "izvanredno tvrdim, nepopustljivim stajalištima.

Slovenski radio u petak je ocijenio kako trilateralni sastanci Slovenije, Italije i Hrvatske "nisu donijeli rezultat", te da Zagreb sada predlaže razgovore u okviru Europske komisije, nadajući se pristanku Italije i Slovenije kako bi one na lipanjskom sastanku Europske komisije potvrdile da se slažu s početkom pregovora o članstvu Hrvatske u EU-u. No, Zagreb je zaboravio da je ekološko-ribolovnu zonu proglasio bez konzultacija sa svojim susjedima, ustvrdio je dopisnik Slovenskog radija iz Zagreba Drago Balažič.

"Delo" u svom sutrašnjem broju najavljuje i "nove zaplete" između dviju država oko nuklearke Krško, a kao "novo otvoreno pitanje" navodi i "rušenje slovenskih vikendica u hrvatskom dijelu Istre", pri čemu podsjeća na izjavu ministra vanjskih poslova Rupela da bi oko tog pitanja trebalo uvažiti posebne okolnosti u kojima su one, iako "na crno", sagrađene.

"Delo" isto tako ocjenjuje da je korak na koji se je odlučio veleposlanik u Sloveniji Mario Nobilo u odazivu na tu izjavu "posebno neobičan". Nobilo je naime, pojašnjava "Delo" za riječki "Novi list" riječima kako nije primjereno da ministarstvo jedne države reagira na zakonite postupke u drugoj državi, u jednom od svojih prvih nastupa u javnosti "bez zadrške iskritizirao" slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙