FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA ĆE MORATI "KUPITI" STATUS KANDIDATA ODGODOM PROVEDBE ODLUKE O RIBOLOVNOJ ZONI NA JADRANU

ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Davanje kandidatskog statusaHrvatskoj i izjašnjavanje 25 članica Europske unije o datumu početkapregovora s Hrvatskom Zagreb će morati zaraditi i daljnjim odgađanjemprovedbe saborske odluke o zaštićenoj ribolovnoj i ekološkoj zoni naJadranu, javlja Lada Stipić-Niseteo za postaju Glas Amerike.
ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Davanje kandidatskog statusa Hrvatskoj i izjašnjavanje 25 članica Europske unije o datumu početka pregovora s Hrvatskom Zagreb će morati zaraditi i daljnjim odgađanjem provedbe saborske odluke o zaštićenoj ribolovnoj i ekološkoj zoni na Jadranu, javlja Lada Stipić-Niseteo za postaju Glas Amerike.

Europsko povjerenstvo je po proglašenju zone službeno obavijestilo Zagreb da je spremno na pregovore o režimu ribarenja na Jadranu, jer povjerenstvo naime pregovara u ime svih članica Unije, a Zagreb je odgovorio da je spreman za pregovore na samome početku travnja no očitovanja povjerenstva o datumu još nema, podsjeća Stipić-Niseteo. Na upit što je s ovim pregovorima savršeno tehničke, stručne naravi, ljudi iz povjerenstva kažu da "ne znaju o čemu će pregovarati", bilježi dopisnica postaje.

"Pozadina ovog navodnog neznanja jest žestoki pritisak nekih članica, preciznije Italije, preko koje se za neke svoje interese nevezane s ekološkom zaštitom i održivim ribarenjem na Jadranu 'šlepa' i Slovenija. Italija nije ratificirala sporazum EU-a i Hrvatske, pravdajući kašnjenje tehničkim razlozima, kakvi, naravno, nisu smetali ratifikaciji ovog dokumenta od strane Europskog parlamenta i 13 država članica", stoji u prilogu.

Italija nikada nije javno zatražila odgodu provedbe saborske odluke o zoni ali je to učinila svim drugim ne tako javnim kanalima i, prema tome, odgodi li se saborska odluka čija bi provedba trebala doći početkom listopada time se otvara put da Hrvatska dobije rok pregovora već dva tjedna kasnije na summitu čelnika Unije krajem mjeseca, napominje i dodaje kako zona nije jedini problem za Zagreb ukoliko je suditi po izjavi slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela koji je u Bruxellesu objavio da će Slovenija prema Hrvatskoj imati "još neke zahtjeve".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙