FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici Letrozol bolji od tamoksifena u liječenju raka dojke

NEW YORK , 31. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američka krovnaorganizacija za hranu i lijekova (FDA) odobrila je upotrebu letrozolau terapiji sprječavanja recidiva raka dojke nakon kirurškog zahvata,objavljeno je u prosinačkom izdanju časopisa New England Journal ofMedicine.
NEW YORK , 31. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američka krovna organizacija za hranu i lijekova (FDA) odobrila je upotrebu letrozola u terapiji sprječavanja recidiva raka dojke nakon kirurškog zahvata, objavljeno je u prosinačkom izdanju časopisa New England Journal of Medicine.

Letrozol će se koristiti kao prva ili inicijalna terapija kod žena u postmenopauzi kod kojih je ustanovljen karcinom dojke u ranoj fazi. Ovo je odobrenje rezultat kliničkih istraživanja koja su vrlo jasno pokazala da terapija letrozolom daje puno veće izglede za recidiv od terapije temoksifenom koja se koristi već desetljećima.

Čak i u slučaju da se recidiv razvije, letrozol puno učinkovitije sprječava širenje metastaza. Zanimljiv je podatak da je u kliničkim istraživanjima letrozol imao najbolji učinak kod žena koje po nekim kriterijima imaju najveći rizik od recidiva.

U usporedbi s tamoksifenom, letrozol smanjuje pojavu recidiva za 19 posto, učestalost metastaza za 27 posto, te ako je prije terapije letrozolom primjenjivana druga kemoterapija, učestalost recidiva za 30 posto. Letrozol također uzrokuje manje nuspojava od tamoksifena, no postoje neki rizici koje prije upotrebe treba svakako uzeti u obzir. Primjerice, uvijek postoji mogućnost od pojave alergija, a ne bi ga trebalo davati ni trudnicama, jer može oštetiti plod. Opisane nuspojave bile su uglavnom blage do srednje teške - primjerice, vrtoglavica, umor, valunzi, bol u zglobovima, noćno znojenje i dobivanje na težini. Teže nuspojave su puno rjeđe nego kod terapije tamoksifenom.

Studiju je financirala tvrtka Novartis Pharmaceutical Corp., koja će lijek lansirati pod nazivom Femara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙