FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 20. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 20. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

ZAGREB - Pitanje nacionalizirane imovine esula i optanata riješeno je Osimskim i Rimskim sporazumima, a stajalište Hrvatske je kako postojeće ugovore valja poštovati, rekla je u utorak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Ministrica je istaknula kako je Italija "prijateljska susjedna država s kojom Hrvatska želi i dalje njegovati i razvijati bilateralne odnose u duhu prijateljstva i dobrosusjedstva, kao i suradnju u okvirima EU-a". Što se tiče zahtjeva Italije da joj Hrvatska omogući istovjetan ugovor kao s Austrijom, Grabar-Kitarović je podsjetila kako se sporazum s Austrijom odnosi samo na one građane koji nisu bili kompenzirani prijašnjim ugovorima, dok je to pitanje s Italijom riješeno navedenim sporazumima.

BEOGRAD - Carinske uprave Hrvatske i Srbije potpisale su sporazum o suradnji, priopćila je u utorak Uprava carina Srbije. U priopćenju se navodi kako je "sporazumom stvoren pravni okvir za razmjenu podataka koji će omogućiti uzajamnu pomoć u sprečavanju i istrazi kršenja carinskih, deviznih i vanjskotrgovinskih propisa, kao i razmjenu informacija radi suzbijanja krijumčarenja". Sporazumom je definiran način dostavljanja i korištenja informacija i dokumenata, njihova upotreba u eventualnim sudskim procesima, sudjelovanje stručnjaka u tim procesima, kao i zaštita osobnih podataka koji se mogu naći u razmjenjenim informacijama. U priopćenju se dodaje da će Sporazum stupiti na snagu kada u Hrvatskoj i Srbiji bude provedena propisana procedura za njegovo ratificiranje sukladno nacionalnim zakonodavstvima.

SARAJEVO - Pripadnici snaga NATO-a u Bosni i Hercegovini izveli su u utorak akciju na području Vlasenice u istočnoj Bosni čija je svrha potraga za informacijama o bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću za kojim zbog počinjenih ratnih zločina traga Haški tribunal. Kako se navodi u priopćenju stožera NATO-a objavljenom u Sarajevu, tijekom dana je obavljen pretres tvrtki "Šipad - 10. august" i "Lorist", čiji je suvlasnik Miljen Klještan. NATO vjeruje kako su Klještan, odnosno ove dvije tvrtke, povezani s mrežom koja Mladiću pruža potporu u skrivanju od Haaškog tribunala. "Pretresi su obavljeni radi otkrivanja dodatnih informacija o ovoj mreži i određivanja mjesta na kojemu se nalazi Mladić", stoji u priopćenju.

ZAGREB - Proces analitičkog pregleda zakonodavstva teče vrlo dobro, a u vrijeme austrijskog predsjedanja Europskom unijom trebalo bi biti otvoreno osam pregovaračkih poglavlja, što će značajno ubrzati eurointegracijski proces u Hrvatskoj, zaključili su u utorak u Beču državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH Hido Biščević i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Austrije Johannes Kyrle. U pogledu početih pristupnih pregovora, obostrano je ocijenjeno da proces analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) teče vrlo dobro, te je istaknuto kako se očekuje da će u vrijeme austrijskog predsjedanja Unijom biti otvoreno osam pregovaračkih poglavlja, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH.

BEOGRAD - Predstavnici Europske unije (EU), koji su u utorak u Beogradu nastavili pregovore s čelnicima SCG o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, objavili su da neće biti novog kruga pregovora ako službeni Beograd ne ostvari punu suradnju s Haškim sudom. Potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus je na konferenciji za novinare rekao da su predstavnici EU već na početku današnjeg sastanka napomenuli da je za nastavak pregovora neophodna puna suradnja s Haagom što do sada nije ostvareno. Šefica pregovaračke skupine Europske komisije Tereza Sobietski istaknula je da očekuje akciju srbijanske vlade po pitanju suradnje s Haškim sudom kako bi se što prije okončao nezavršen posao i nastavili pregovori.

BEOGRAD - Predstavnici Europske unije (EU), koji su u utorak u Beogradu nastavili pregovore s čelnicima SCG o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, objavili su da neće biti novog kruga pregovora ako službeni Beograd ne ostvari punu suradnju s Haškim sudom. Potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus je na konferenciji za novinare rekao da su predstavnici EU već na početku današnjeg sastanka napomenuli da je za nastavak pregovora neophodna puna suradnja s Haagom što do sada nije ostvareno. Razgovori koji se u Beogradu odražavaju u utorak i srijedu su tehničke prirode, ali s jasnom političkom porukom, naglasio je Labus, izrazivši nadu da će svi shvatiti tu poruku. Šefica pregovaračke skupine Europske komisije Tereza Sobietski istaknula je da očekuje akciju srbijanske vlade u pogledu suradnje s Haškim sudom.

BEOGRAD - Pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u utorak je počelo suđenje petorici pripadnika paravojne postrojbe "Škorpioni" za ubojstvo šestorice Muslimana iz Srebrenice zarobljenih u srpnju 1995. godine, a prvooptuženi, zapovjednik te postrojbe Slobodan Medić, u svojoj je obrani negirao učešće u zločinu. On je rekao kako, dok video-snimak zločina nije javno prikazan početkom srpnja ove godine, nije čuo za strijeljanje šestorice muškaraca u mjestu Godinjske Bare kod Trnova u BiH 16. ili 17. srpnja 1995. godine. Dodao je da mu je, nakon što je snimak emitiran u haškoj sudnici na suđenju Slobodanu Miloševiću, Branislav Medić, kojem se također sudi na istom procesu u Beogradu, prvi puta priznao da su "Škorpioni" snimili pogubljenje Muslimana. Slobodan Medić je rekao da mu nisu poznate okolnosti ubojstva šestorice Muslimana.

MOSTAR - Predsjedništvo HDZ BiH u utorak je završilo proceduru isključivanja iz stranke trojice istaknutih dužnosnika, Bože Ljubića, Marina Raguža i Josipa Merdže, potvrdivši raniju odluku stranačkog Visokog Suda časti o njihovu isključenju iz HDZ BiH, službeno je priopćeno nakon sjednice Predsjedništva HDZ BiH. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji se proteklih mjeseci našao na udaru kritike Ljubića, Raguža i Merdže, izjavio je kako je Predsjedništvo HDZ BiH danas jednoglasno odbacilo njihov priziv na nedavnu odluku visokog Suda časti HDZ BiH kojom ih se isključuje iz stranke. U problem isključenja Ljubića, Raguža i Merdže iz HDZ BiH nedavno se umiješao i hrvatski premijer i predsjednik hrvatskog HDZ-a Ivo Sanader usprotivivši se takvom ishodu i optuživši Čovića da, kako se izrazio, nije dorastao vođenju HDZ BiH.

PRIŠTINA - Kosovski premijer Bajram Kosumi i zamjenik civilnog upravitelja UN-a na Kosovu za policiju i pravosuđe Jean Dussourd priopćili su u utorak poslijepodne da su potpisani pravilnici za formiranje ministarstava policije i pravosuđa na Kosovu. Kosumi i Dussourd su na izvanrednoj konferenciji za novinstvo naveli kako će formiranje dva ministarstva početi prije Nove godine i da će čitav proces ustanovljenja dva nova resora u kosovskoj vladi trajati tri mjeseca. S novim ministarstvima, koja će imati ograničene ovlasti, kosovska vlada ima 14 ministarstava. Zasad ne postoje ministarstva vanjskih poslove i obrane.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u utorak je najavila da će imenovati bivšeg veleposlanika Franka Wisnera za američkog izaslanika na pregovorima o konačnom statusu Kosova. Rice je rekla kako će imenovati Wisnera za pregovore istaknuvši da je ključno osigurati stabilnost u jugoistočnoj Europi. Wisner će osigurati američku potporu vodećem međunarodnom pregovaraču, posebnom izaslaniku Ujedinjenih naroda Marttiju Ahtisaariju u njegovim naporima da okupi srbijanske i kosovske čelnike za razgovore o budućem statusu Kosova, rekla je Rice u priopćenju.

PRIŠTINA - Nakon gotovo šest godina u utorak je uspostavljena željeznička veza Kosovo Polje-Skoplje, kao prva međunarodna željeznička linija za promet ljudi i robe s Kosova. Svečanom puštanju u promet ove linije bili su nazočni prvi zamjenik civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu, Larry Rossin, zamjenik premijera vlade Kosova Adem Salihaj, ministri vlada Kosova i Makedonije. Posljednji vlak vozio je ovom linijom u svibnju 1999. godine, prevozeći Albance s Kosova koji su bježali pred srpskim snagama.

SARAJEVO - Ministar rada Malezije Samy Vellu potvrdio je u utorak u Sarajevu kako je njegova vlada zainteresirana za sudjelovanje u gradnji auto-ceste na dijelu koridora V c koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu. Ministar Vellu i predsjedatelj Vijeća ministara Adnan Terzić, koji su raspravljali o strateškom značenju gradnje koridora V c te sudjelovanju malezijskih tvrtki u tom projektu, dogovorili su da tim stručnjaka vlade Malezije polovicom siječnja dođe u BiH te sa stručnjacima iz te zemlje analizira do sada poduzete korake. Tom prigodom trebao bi biti pripremljen tekst memoranduma kojim bi se definirali odnosi dviju vlada u projektu gradnje auto-ceste.

SARAJEVO - Svečanom sjednicom oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak je u Sarajevu obilježena deseta obljetnica potpisivanja Daytonsko-pariškog sporazuma, kojim je okončan četvorogodišnji rat u toj zemlji. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović istaknuo je u govoru, kako Daytonski sporazum nije donio pravedni mir, no zato je pokazao da se ratom ne dobiva ništa. Jović je također kazao kako pred građanima BiH i svim političarima u toj zemlji stoji ozbiljna zadaća izmjene unutarnje organizacije države kroz ustavne promjene kako bi se osigurala puna jednakopravnost svima koji u njoj žive.

BEČ - Austrijska i mađarska vlada u utorak su u Beču održale povijesnu zajedničku sjednicu na čelu s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom i mađarskim premijerom Ferencom Gyurcsanyem. U priopćenju ureda kancelara stoji kako je sastanku prisustvovalo deset austrijskih i 17 mađarskih članova vlade. Potpisano je nekoliko bilateralnih sporazuma i dogovoreno da će se ovakvi sastanci održavati jednom godišnje. Schuessel je podsjetio da se posljednja zajednička sjednica austrijske i mađarske vlade održala u listopadu 1918. godine.

WASHINGTON - Radnici u javnom prometu New Yorka započeli su u utorak štrajk zatvorivši samo nekoliko dana prije Božića najveći američki javni prometni sustav kojim se dnevno služe milijuni ljudi. Štrajk više od 33.000 radnika započeo je nakon što je propao posljednji pokušaj pregovora između Sindikata transportnih radnika i državnog Javnog prometa pošto je sindikat odbio njegovu posljednju ponudu. Gradski autobusi, podzemna željeznica i vlakovi su zaustavljeni pogađajući više od 7 milijuna ljudi koji se dnevno služe javnim prometom.

WASHINGTON - Uspješni izbori u Iraku i jačanje gospodarstva osnažili su potporu američke javnosti predsjedniku Georgeu W. Bushu nakon dugog razdoblja pada, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mišljenja lista The Washington Post i televizije ABC News. Četrdeset sedam posto Amerikanaca sada odobrava način na koji Bush obavlja posao predsjednika, što je visoki rast u odnosu na 39 posto, najnižu razinu Bushova predsjedništva zabilježenu u studenom, javio je Post. Značajno jačanje potpore Bushu dolazi nakon mjeseci pada do kojih su doveli problemi s nastavkom nasilja i sve većim američkim gubicima u Iraku, visoke cijene benzina, te spora i neučinkovita reakcija na uragan Katrina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙