FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OHR prenosi ovlasti za provjeru domaćih dužnosnika na Parlament BiH

SARAJEVO,12. prosinca(Hina) - Postupak provjere i potvrde imenovanjakandidata za najviše izvršne dužnosti u Bosni i Hercegovini od narednegodine trebao bi s Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) bitiprenesen na Parlament te zemlje, najavio je u ponedjeljak u SarajevuVisoki predstavnik Paddy Ashdown.
SARAJEVO,12. prosinca(Hina) - Postupak provjere i potvrde imenovanja kandidata za najviše izvršne dužnosti u Bosni i Hercegovini od naredne godine trebao bi s Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) biti prenesen na Parlament te zemlje, najavio je u ponedjeljak u Sarajevu Visoki predstavnik Paddy Ashdown.

On je novinarima kazao kako će Vijeću ministara BiH uskoro uputiti prijedlog amandmana na postojeće zakone kojima se regulira postupak provjere i imenovanja dužnosnika u izvršnoj vlasti na državnoj razini.

Provjere kandidata za, primjerice, ministarske dužnosti, do sada je obavljao OHR, a one su se odnosile na eventualno postojanje optužnica ili istraga Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), javno djelovanje u prošlosti kao i na posjedovanje potrebnih sposobnosti i kvalifikacija.

Prema prijedlogu zakonskih izmjena, kandidati za dužnosti u izvršnoj vlasti ubuduće bi trebali popuniti detaljne upitnike a podatke bi potom provjeravali agenti Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Nakon ovakve provjere slijedila bi i saslušanja pred parlamentarnim povjerenstvima koja bi Parlamentu davala preporuke za imenovanje.

Novi postupak trebao bi biti na snazi od izbora koji se očekuju u listopadu 2006. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙