FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amnesty: osude ratnog zločina u BiH uvjet "trajnog" mira

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Samo spremnostbosanskohercegovačkih vlasti da ratnim zločincima sudi za zločinepočinjene tijekom rata 1992.-1995., može mir u toj zemlji učiniti "trajnim", objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava AmnestyInternational (AI) povodom 10. obljetnice potpisivanja Daytonskogsporazuma.
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Samo spremnost bosanskohercegovačkih vlasti da ratnim zločincima sudi za zločine počinjene tijekom rata 1992.-1995., može mir u toj zemlji učiniti "trajnim", objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) povodom 10. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma.

BiH, Hrvatska i tadašnja SR Jugoslavija (danas Srbija i Crna Gora) svečano su 14. prosinca 1995. u Parizu potpisale mirovni sporazum dogovoren u zračnoj bazi Dayton (u američkoj državi Ohio) kojim je u BiH bio zaključen mir te su bila uspostavljena dva entiteta.

"Ratne su rane možda zarasle, ali nisu zacijelile", na službenim je internetskim stranicama poručio Nicola Duckworth, direktor programa AI za Europu i srednju Aziju.

"Samo politička volja i spremnost vlasti BiH da pred lice pravde izvedu odgovorne za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid počinjen tijekom rata može mir učiniti trajnim", poručio je Duckworth.

AI pozdravlja procesuiranje zločinaca na Međunarodnom kaznenom sudu u den Haagu (ICTY) ali izražava zabrinutost što su devetorica optuženih još uvijek na slobodi, među njima bivši vođa i bivši general bosanskih Srba Radovan Karadžić, odnosno Ratko Mladić.

"Policija Republike Srpske (RS) dosad nije uhitila nijednu osobu optuženu na Haškom tribunalu", upozorava AI.

Organizacija pozdravlja pozitivne korake prve osude ratnih zločina izrečene na lokalnim sudovima u RS no podsjeća da za to nedostaje kako sredstava tako i političke volje.

Da bi se ostvario održiv povratak izbjeglih i raseljenih (kojih je tijekom rata bila dva i po milijuna), "vlasti BiH odgovorne su za stvaranje najboljih uvjeta za reintegraciju raseljenih u predratne zajednice. To znači stvaranje sigurnog okruženja bez etničke diskriminacije (...)", piše u poruci.

AI stoga poziva vlasti BiH da djelotvornom policijskom i sudskom istragom sve odgovorne za zločine izvedu pred sud te da uklone sve oblike diskriminacije.

Međunarodnu zajednicu poziva da udvostruči napore u partnerstvu s lokalnim vlastima i gospodarstvenicima te da produlji rokove za rad ICTY-ja nakon predviđenog zatvaranja 2010., sve do do donošenja akcijskog plana kojim će se dokinuti nekažnjivost zločina u zemljama bivše Jugoslavije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙