FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijski Kurier o Mesićevom obraćanju i naknadi štete Nijemcima

BEČ, 1. prosinca 2005. (Hina) - Austrijski dnevni list "Kurier" objavioje u četvrtak članak o obraćanju hrvatskog predsjednika StjepanaMesića javnosti i nacrtu sporazuma o naknadi štete pripadnicimanjemačke nacionalne skupine, što je i prvi slučaj da se austrijskitisak bavi ovim pitanjem otkako se s tim u vezi predsjednik Mesićobratio javnosti.
BEČ, 1. prosinca 2005. (Hina) - Austrijski dnevni list "Kurier" objavio je u četvrtak članak o obraćanju hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića javnosti i nacrtu sporazuma o naknadi štete pripadnicima njemačke nacionalne skupine, što je i prvi slučaj da se austrijski tisak bavi ovim pitanjem otkako se s tim u vezi predsjednik Mesić obratio javnosti.

U tekstu pod naslovom "Mesić je napao Sporazum s Austrijom" i podnaslovom "Hrvatski predsjednik suprotstavio se namjerama Vlade o obeštećenju dunavskih Švaba", stoji kako su Nacrt sporazuma hvalile austrijska i hrvatska vlada, no da je on, još prije nego je dospio na usvajanje u hrvatski Sabor, naišao na velik otpor.

Kurier posebno izdvaja dio u kojem predsjednik Mesić ističe kako smatra "sporazum opasnim presedanom" i dodaje da je pozvao oporbu da ne glasuje za sporazum.

List prenosi da bi "prema Sporazumu izbjegle dunavske Švabe, koji danas žive u Austriji, trebali dobiti naknadu za imovinu" te da "u Zagrebu računaju s oko 10 tisuća zahtjeva".

Navodeći da je riječ o imovini čija bi vrijednost u Hrvatskoj trebala iznositi 120 milijuna eura, list piše da su se predsjednik Mesić kao i oporbeni čelnik Račan suprotstavili naknadi za imovinu, navodeći argumentaciju iz Mesićeva obraćanja javnosti da su "sva pitanja s Austrijom riješena državnim Ugovorom kojeg je supotpisnica bila bivša Jugoslavija, također i drugi međunarodnim sporazumima, kojima su ta pitanja s Austrijom, Njemačkom i Italijom definitivno riješena".

List navodi da hrvatski predsjednik smatra da će se u slučaju zaključenja odvojenog sporazuma s Bečom i druge države zahtijevati naknadu za oduzetu imovinu dodajući da Rim zahtijeva odštetu za imovinu 350 tisuća protjeranih Talijana iz Istre i Dalmacije, koji do sada nisu dobili nikakvu naknadu za kuće koje su morali napustiti.

Kurier prenosi i riječi ministrice pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, koja je rekla da Sporazum o naknadi za oduzetu imovinu Nijemcima izbjeglim u Austriju nije ni u kakvoj vezi s austrijskom potporom glede otvaranja pregovora EU s Hrvatskom.

Njemački mediji nisu se do sada oglasili u vezi s pitanjem naknade štete pripadnicima njemačke nacionalne skupine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙