FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić: u 2006. nastavak potpora poduzetništvu, klasterima

ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Ministarstvo gospodarstva, rada ipoduzetništva u idućoj će godini nastaviti s potporama i kreditiranjemmalog i srednjeg poduzetništva, posebnu pozornost posvetit ćepovezivanju u klastere, a u nastavku restrukturiranja industrijeočekuje se i privatizacija željezara i TLM-a te donošenje programrestrukturiranja brodogradnje.
ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u idućoj će godini nastaviti s potporama i kreditiranjem malog i srednjeg poduzetništva, posebnu pozornost posvetit će povezivanju u klastere, a u nastavku restrukturiranja industrije očekuje se i privatizacija željezara i TLM-a te donošenje program restrukturiranja brodogradnje.

Najavio je to ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je 2005. ocijenio dobrom i uspješnom.

Ministarstvo je, putem županija i poslovnih banaka, malim i srednjim poduzetnicima plasiralo više od 2,2 milijarde kuna, a u protekle dvije godine u poduzetničke je zone usmjereno oko 140 milijuna kuna, kazao je Vukelić.

Ističe i kako je u 2005. zabilježen trend otvaranja većeg broja obrta i poduzeća u proizvodnji i uslužnim djelatnostima vezanim uz proizvodnju, naspram dosadašnjeg trenda većeg broja trgovačkih obrta i poduzeća.

Ministarstvo će i u idućoj godini nastaviti s intenzivnim sufinanciranjem poduzetničkih zona te s kreditima i potporama malom i srednjem poduzetništvu.

Pritom je Vukelić za iduću godinu najavio povećanje maksimalnog pojedinačnog iznos potpora (trenutno najviše 80.000 kuna), jačanje dizajn centra te poticanje osnivanja centra izvrsnosti u kojem bi poduzetnici mogli dobiti svu potrebnu pomoć za usvajanje normi i standarda EU te za potrebne certifikate.

Iduća je godina, dodaje, prepoznata i kao godina poticanja klastera, kojih je trenutno više od deset, a Ministarstvo će posebnu važnost dati klasteru inovatora.

Jednim od najtežih pitanja ministar je označio restrukturiranje industrije, posebice crne metalurgije, industrije aluminija, brodogradnje.

Vukelić ističe da postoji interes investitora za željezare Sisak i Split, a njihovu privatizaciju očekuje u prvom tromjesečju iduće godine, dok bi natječaj za privatizaciju šibenskog TLM-a mogao biti raspisan u siječnju.

Brodogradnju Vukelić ocjenjuje najtežim i najznačajnijim pitanjem, a prijedlog restrukturiranja brodogradnje pred Vladom bi mogao biti u travnju iduće godine.

Ne ide se s modelima gašenja, stečaja, nego prijedlozima kako u narednih 4-5 godina brodogradnju učiniti profitabilnom, kako da, uz subvencije prihvatljive za EU, brodogradilišta posluju bar na pozitivnoj nuli i ne budu teret proračuna, kazao je Vukelić.

Ministar je najavio i daljnji nastavak potpora tekstilnoj industriji te napomenuo da će Ministarstvo u 2006. imati i oko 30 milijuna kuna za pojedine tvrtke koje imaju poteškoća, ali i šanse na tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙