FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u Podgorici

PODGORICA, 9. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatsko gospodarsko izaslanstvopredvođeno ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva BrankomVukelićem sudjelovalo je danas na Gospodarskom forumu u glavnom graduCrne Gore Podgorici, na kojem se razgovaralo o mogućnostimaunapređenja hrvatsko-crnogorske gospodarske suradnje.
PODGORICA, 9. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo predvođeno ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Brankom Vukelićem sudjelovalo je danas na Gospodarskom forumu u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, na kojem se razgovaralo o mogućnostima unapređenja hrvatsko-crnogorske gospodarske suradnje.

Potpisan je također Sporazum o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima između Republike Hrvatske i Republike Crne Gore,

Ministar Vukelić na forumu je govorio o gospodarskoj politici hrvatske Vlade. Istaknuo je kako je Hrvatska svjesna značenja dobrih sveukupnih odnosa sa susjedima i odlučna u nastojanju da bitno pridonese razvitku regionalne suradnje i stabilnosti jugoistočne Europe, a u tome razvitak gospodarskih veza između Hrvatske i Crne Gore ima vrlo važnu ulogu.

Pozvao je gospodarstvenike dviju zemalja na još kvalitetniju suradnju ne samo putem trgovinske razmjene već i intenzivnijim međusobnim kapitalnim ulaganjima i drugim projektima.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Branimir Gvozdenović istaknuo je kako su perspektive suradnje dviju zemalja odlične, a kroz zemljopisnu povezanost i europsku budućnost otvaraju se mogućnosti još kvalitetnije suradnje gospodarstvenika Hrvatske i Crne Gore.

Na Gospodarskom forumu predstavljeno je i poslovno okruženje i mogućnosti poslovanja hrvatskih gospodarstvenika u Crnoj Gori te su održani bilateralni susreti hrvatskih i crnogorskih gospodarstvenika.

Uz predstavnike ministarstava gospodarstva, rada i poduzetništva i vanjskih poslova i europskih integracija te Hrvatske gospodarske komore, forumu u Podgorici sudjelovali su predstavnici više hrvatskih tvrtki - Gavrilović, Kordun-Alati, TŽV Gredelj, Končar, Borovo, Vindija, Dalmacijacement, Metal produkt, Dalekovod, Đuro Đaković, Badel, INA i Podravka.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore robna razmjena između Hrvatske i Crne Gore u 2004. godini iznosila je 49,7 milijuna eura, od kojih je hrvatski izvoz bio 42,3 milijuna eura, dok je iz Crne Gore u Hrvatsku uvezeno roba za 7,4 milijuna eura.

U prvih devet mjeseci ove godine međusobna je razmjena premašila prošlogodišnju te iznosi 49,9 milijuna eura, od čega je 45,4 milijuna eura hrvatski izvoz, a uvoz iz Crne Gore je u tom razdoblju iznosio 4,6 milijuna eura.

Budući su u prethodnim godinama Crnoj Gori putem međunarodnih financijskih institucija odobrena određena sredstva za modernizaciju cestovnog, željezničkog i zračnog prometa, postoji mogućnost povećanog interesa hrvatskih tvrtki za sudjelovanjem u predstojećim natječajima.

Privatizacija preostalih važnih crnogorskih poduzeća mogla bi biti interesanta za hrvatsko tržište, prvenstveno Duhanskog kombinata Podgorica, Jadranskog brodogradilišta Bijela te Plantaže AD Podgorica.

Tijekom boravka u Crnoj Gori ministar Branko Vukelić sastao se i s hrvatskim konzulom u Kotoru Ivicom Škarićem, te razgovarao s predstavnicima Hrvatske građanske inicijative, jedine hrvatske političke stranke u Crnoj Gori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙