FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 28. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 28. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

SARAJEVO - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u srijedu je razmatralo i usvojilo Ugovor o dvojnom državljanstvu između BiH i Republike Hrvatske. Ugovorom o dvojnom državljanstvu utvrđeni su uvjeti stjecanja državljanstva BiH odnosno Hrvatske te potvrđeno pravo na dvojno državljanstvo osobama koje su ga stekle prije postizanja ovog dogovora. Ovakav ugovor od iznimne je važnosti za brojne Hrvate koji žive u BiH a imaju i hrvatsko državljanstvo jer im je, sukladno postojećem Zakonu o državljanstvu BiH, prijetila opasnost gubljenja statusa državljana BiH. Državljani BiH, naime, automatski gube državljanstvo matične države u slučaju stjecanja državljanstva zemlje s kojom ona nema potpisan ugovor o dvojnom državljanstvu. Sporazum o dvojnom državljanstvu, gotovo identičan ovom s Hrvatskom, BiH je ranije zaključila i s državnom zajednicom SCG-a.

BANJA LUKA - Zastupnici u parlamentu RS-a u srijedu su usvojili Ustavni zakon za primjenu amandmana na ustav RS-a kojim se nadležnosti u području obrane prenose na državu Bosnu i Hercegovinu, čime od 1. siječnja prestaju biti na snazi entitetski zakoni u tom resoru te se ukida ministarstvo obrane i vojska RS-a. Razlog za usvajanje ustavnog zakona je obrambena reforma u BiH koja stupa na snagu 1. siječnja i u sklopu koje će biti formirano jedinstveno ministarstvo obrane i jedinstvena vojska na razini države BiH. Prema usvojenim amandmanima, RS gubi ovlasti da uređuje i osigurava poslove iz područja obrane, a predsjednik Republike Srpske da odobrava ograničenu uporabu postrojbi vojske RS-a kao ispomoć civilnim vlastima u prirodnim katastrofama. Parlament je također usvojilo Zakon o prestanku važenja zakona o obrani i vojsci RS-a i u tom smislu ovlastio premijera Peru Bukejlovića da potpiše Sporazum o prijenosu nadležnosti obrane sa RS na državu BiH.

BEOGRAD - Mirovina haškog optuženika Ratka Mladića podizana je do prošlog mjeseca, javio je beogradski Radio B92 u srijedu. Prema Mladićevoj punomoći, kako neslužbeno doznaje taj radio, mirovinu su osim njegove obitelji mogla podizati i dva aktivna oficira Vojske Srbije i Crne Gore. Punomoć se mora potpisivati svakih šest mjeseci, ali je neispunjavanje te obveze tolerirano u Mladićevu slučaju, tvrdi B92, dodajući da mu je upravo zbog te činjenice pravo na mirovinu zamrznuto. Kako tvrdi izvor Radija B92, u Vojno-sigurnosnoj agenciji radi veliki broj ljudi bliskih Ratku Mladiću, a radio prenosi i izjavu ministra obrane BiH Nikole Radovanovića, koji je sarajevskom "Dnevnom avazu" kazao da je policiji dostavljena evidencija o provjeri 30-ak osoba iz Vojske Republike Srpske za koje su sumnja da su bili u lancu podrške optuženom Mladiću.

PRIŠTINA - Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova zbog zdravstvenih razloga nije mogao u srijedu primiti potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Italije Giafranca Finija, priopćeno je iz Rugovina kabineta. Rugova se nalazi u svojoj rezidenciji i prima terapiju koju su mu prepisali liječnici. Mediji u Prištini i izvan Kosova danas pretpostavljaju da je susret s talijanskim šefom diplomacije Finijem otkazan zbog pogoršanja zdravstvenog stanja kosovskog predsjednika. Fini se u srijedu prijepodne u Prištini sastao s kosovskom premijerom Bajramom Kosumijem, a potom je posjetio talijanske vojnike u sklopu KFOR-a, angažirane na čuvanju pravoslavnih manastira na Kosovu.

BAGDAD - U Iraku je u srijedu život izgubilo 15 ljudi, među kojima je četvero civila poginulih u napadu automobilom-bombom na policijski konvoj u Samari, sjeverno od Bagdada, doznaje se iz sigurnosnih izvora. Osim u Samari, ljudskih žrtava bilo je u Tikritu i Bagadadu, kao i južno i zapadno od Kirkuka te sjeverno od Bagdada. U napadima i drugim oblicima nasilja diljem zemlje ozlijeđeno je još 19 ljudi, kazali su izvori.

DUBAI - Manje poznata iračka militantna skupina zaprijetila je ubiti francuskog inženjera otetog u Iraku ukoliko Francuska ne okonča svoju "nezakonitu nazočnost" u Iraku, izvijestila je u srijedu televizija Al Arabiya. Televizija iz Dubaija emitirala je video snimku dobivenu od skupine otmičara na kojoj oteti Francuz sjedi ispred militanata s uperenim puškama u njegovu glavu. Čovjek se predstavio kao Bernard. Početkom prosinca francuski je inženjer otet ispred svog doma u Bagdadu, a kasnije su ga francuski i irački dužnosnici identificirali kao Bernarda Planchea, zaposlenika nevladine organizacije koji je radio na postrojenju za obradu vode Rusafa u istočnom Bagdadu.

ADEN - Jemenci su u srijedu oteli jednoga dužnosnika njemačkog ministarstva vanjskih poslova i četvero članova njegove obitelji u istočnoj pokrajini Shabwi i zasad se zna da za oslobađanje talaca traže puštanje zatvorenog pripadnika svoga plemena. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su nestali nekadašnji državni tajnik Juergen Chrobog, njegova žena i troje djece, a ministarstvo poduzima sve što može kako bi ih oslobodilo. Jemenske vlasti objavile su da su Nijemce oteli naoružani muškarci iz plemena al-Abdallah iz pokrajine Shabwe, 460 kilometara istočno od glavnoga grada Sane.

GAZA - Troje Britanaca oteto je u srijedu prilikom ulaska u pojas Gaze iz Egipta preko prijelaza Rafah, objavili su palestinski očevici i službe sigurnosti. Ovo je najnovija u nizu otmica u Gazi koje potkopavaju nastojanje palestinskoga čelnika Mahmuda Abasa da uspostavi mir i red u tome obalnom pojasu iz kojega su se protekloga ljeta povukli Izraelci. Snage sigurnosti u Gazi kažu da je jedna od žrtava humanitarni djelatnik, ali nema nikakvih pojedinosti. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost, a nedavne otmice stranaca u Gazi završavale su bez krvi, a taoci su oslobođeni neozlijeđeni. BBC je objavio nepotvrđenu vijest kako su oteti muškarac, žena i dijete čijem su autu iznenada prišli naoružani napadači.

ANKARA - Šef turske diplomacije Abdullah Gul izrazio je u srijedu optimizam oko otvaranja prvog od 35 poglavlja pregovora s Europskom unijom tijekom austrijskog predsjedanja EU-om. "Očekujemo konkretno otvaranje pregovora u prvim mjesecima 2006. godine", kazao je Gul u razgovoru za informativnu postaju NTV. Po riječima ministra, trebalo bi se raditi o poglavlju o znanosti i istraživanju. Ministar je kazao kako je uvjeren da Austrija neće blokirati europsko-tursko približavanje. "Zemlje koje obnašaju predsjedanje EU-om uvijek su objektivne spram zemalja kandidata, kazao je Gul, ističući da "dobro odvijanje procesa integracije služi dobrobiti i Austrije i Turske". Austrija, čije se stanovništvo protivi ulazu Turske u EU, bila je posljednja zemlja Unije koja je prihvatila početak pristupnih pregovora s Turskom.

TEHERAN - Iran je u srijedu dao, kako su ocijenili promatrači, ambivalentan odgovor na ruski prijedlog da uran obogaćuje na ruskom teritoriju. Novinska agencija ISNA navela je izjavu dužnosnika Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Javada Vaeidija koji kaže da bi ruski plan mogao voditi širenju i poboljšanju mirnodopske nuklearne tehnologije među potpisnicima sporazuma o zaustavljanju širenja nuklearnog oružja (NPT) te "da ga se stoga može razmotriti". "No bez obzira na moguće značenje ruskog plana, on ne može ići dalje od NPT-a i lišiti Iran njegovih prava da ima vlastiti nuklearni program", dodao je Vaeidi.

RAMALLAH - Suparnički ogranci vladajućega palestinskoga pokreta Fataha predali su u srijedu zajedničke liste za parlamentarne izbore što će se održati idući mjesec, ne bi li tako prekinuli štetan raskol, objavili su palestinski dužnosnici. "Registriramo novu ujedinjenu listu Fataha", rekao je Sameeh Abdel Fattah, viši savjetnik palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa u uredu izbornoga povjerenstva u Ramallahu. Vođa palestinske intifade Marwan Bargouthi, koji je u izraelskom zatvoru, nositelj je liste koje su predstavnici sukobljenih frakcija predali središnjem palestinskom izbornom povjerenstvu. Većina kandidata mladi su čelnici Fataha cijenjeni među Palestincima i oni bi mogli pomoći da Fatah na izborima pobijedi sve popularniji Hamas.

MADRID - Španjolska policija uhitila je na Kanarskim otocima osumnjičenog šefa za financije talijanske mafije nakon dvogodišnje potrage, priopćilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova. Pietro Nocera, star 47 godina, osumnjičen je da je financijski šef klana Nuvoleta koji je dio Camorre, napuljske verzije sicilijanske mafije. Nocera je u bijegu od talijanskog pravosuđa a za njime je izdan europski nalog za uhićenje, kaže španjolsko ministarstvo u izjavi. Ministarstvo također navodi da je Nocerin klan zarađivao na krijumčarenju, preprodaji droge a dobit ulagao u hotele i tržište nekretninama.

LA PAZ - Novi bolivijski predsjednik Evo Morales najavio je da će u petak posjetiti Kubu kao prvu postaju na svojoj turneji koja uključuje Europu, Kinu, Južnu Afriku i Brazil prije službenog preuzimanja dužnosti 22. siječnja. "Dobili smo mnogobrojne pozive stranih vlada, predsjednika, međunarodnih organizacija, uključujući i UN", rekao je Morales koji je "vrlo impresioniran i vrlo sretan" zbog toga, piše u srijedu američki list The Miami Herald. Na prvome putovanju od izborne pobjede 18. prosinca Morales će se sastati s Fidelom Castrom, predsjednikom Kube koja 1. siječnja obilježava 47. godišnjicu svoje revolucije. Zatim će posjetiti Francusku, Španjolsku, Belgiju i Nizozemsku te Kinu i Južnu Afriku, a 13. siječnja putovat će u Brazil.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙