FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjedništvo BiH usvojilo Ugovor o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom

SARAJEVO,28. prosinca(Hina) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usrijedu je razmatralo i usvojilo Ugovor o dvojnom državljanstvu izmeđuBiH i Republike Hrvatske.
SARAJEVO,28. prosinca(Hina) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u srijedu je razmatralo i usvojilo Ugovor o dvojnom državljanstvu između BiH i Republike Hrvatske.

Ugovorom o dvojnom državljanstvu utvrđeni su uvjeti stjecanja državljanstva BiH odnosno Hrvatske te potvrđeno pravo na dvojno državljanstvo osobama koje su ga stekle prije postizanja ovog dogovora.

Ovakav ugovor od iznimne je važnosti za brojne Hrvate koji žive u BiH a imaju i hrvatsko državljanstvo jer im je, sukladno postojećem Zakonu o državljanstvu BiH, prijetila opasnost gubljenja statusa državljana BiH.

Državljani BiH, naime, automatski gube državljanstvo matične države u slučaju stjecanja državljanstva zemlje s kojom ona nema potpisan ugovor o dvojnom državljanstvu.

Sporazum o dvojnom državljanstvu, gotovo identičan ovom s Hrvatskom, BiH je ranije zaključila i sa državnom zajednicom Srbije i Crne Gore.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je novinarima u Sarajevu nakon sjednice državnog vrha kako je određeno da ugovor u ime BiH potpišu predsjedatelj Predsjedništva Ivo Miro Jović ili ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović, ovisno o tome tko će biti ovlašteni potpisnik u ime Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙