FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Belgijski KBC želi većinski paket Ljubljanske banke

BRUXELLES/LJUBLJANA, 16. prosinca 2005. (Hina) - Belgijska financijskagrupacija KBC, koja je već nekoliko godina vlasnica 34 posto dionicaNove Ljubljanske banke (NLB), zainteresirana je za stjecanjekontrolnog paketa te čeka na odluku slovenske vlade hoće li jojdopustiti otkup dodatnih dionica kojima bi postala većinski vlasniknajveće slovenske banke.
BRUXELLES/LJUBLJANA, 16. prosinca 2005. (Hina) - Belgijska financijska grupacija KBC, koja je već nekoliko godina vlasnica 34 posto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB), zainteresirana je za stjecanje kontrolnog paketa te čeka na odluku slovenske vlade hoće li joj dopustiti otkup dodatnih dionica kojima bi postala većinski vlasnik najveće slovenske banke.

"Čekamo na odluku slovenske vlade, a ako odgovor bude negativan, razmislit ćemo kako naprijed", izjavio je u petak na konferenciji za novinare u Bruxellesu član uprave KBC-a Andre Bergen, prenosi Slovenska tiskovna agencija.

Dodao je da bi belgijska multinacionalka željela zadržati slovensku upravu NLB-a i da bi u Ljubljani moglo biti regionalno sjedište za strateški nastup za područje Balkana. Potvrdio je da se KBC želi širiti u Hrvatsku, BiH i Srbiju.

Pritom je napomenuo kako Hrvatska i Slovenija moraju riješiti pitanje 'stare' devizne štednje (hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci). Očekuje da će u idućoj godini doći do rješenja tog pitanja, ali je dodao da je utjecaj KBC-a na njegovo rješenje ograničen.

KBC je prilikom sklapanja ugovora sa slovenskom vladom prilikom ulaska u Novu Ljubljansku banku naglasio opciju po kojoj može povećavati svoj vlasnički udio, ali su mišljenja o tome u Sloveniji podijeljena.

Sadašnja vlada najavila je nastavak privatizacije u bankarstvu, ali razmišlja o formuli po kojoj bi u Novoj Ljubljanskoj banci zadržala 50 posto plus jednu dionicu.

S druge strane, predsjednik države Janez Drnovšek izjavio je početkom mjeseca za Slovenski radio da je sadašnja vlasnička struktura u Ljubljanskoj banci optimalna i da želi da se i dalje zadrži.

KBC je u zadnje vrijeme pojačao svoj nastup na tržištima u široj regiji, a nedavno je postao i vlasnikom više od 99 posto dionica madžarske ABN Amro banke, druge najveće banke u toj državi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙