FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Sutra nastavak suđenja Miloševiću

DEN HAAG/ZAGREB,29. studenoga 2005.(Hina) - Haško suđenje bivšemjugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, koje je 13 dana bilou prekidu zbog njegove bolesti, nastavit će se sutra izvođenjem novogsvjedoka obrane, najavio je u utorak predsjedavajući sudskog vijećaPatrick Robinson.
DEN HAAG/ZAGREB,29. studenoga 2005.(Hina) - Haško suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, koje je 13 dana bilo u prekidu zbog njegove bolesti, nastavit će se sutra izvođenjem novog svjedoka obrane, najavio je u utorak predsjedavajući sudskog vijeća Patrick Robinson.

Na kraju cijelodnevne rasprave o mogućem razdvajanju postupaka za ratne zločine na Kosovu od onih za Hrvatsku i BiH, sudac Robinson je rekao da se suđenje nastavlja u srijedu ujutro s novim svjedokom obrane, tražeći da mu Milošević ipak to potvrdi.

"Da, idući svjedok je Janosz Sel", rekao je optuženi.

Prijedlogu o mogućem razdvajanju postupaka, kako bi se u situaciji kada Miloševićevo pogoršano zdravlje ugrožava odvijanje suđenja osigurala presuda po optužnici za Kosovo, za koju je dokazni postupak pri kraju, usprotivilo i Tužiteljstvo i Milošević.

Milošević je također tražio da se odredi stanka u suđenju kako bi se oporavio, pozivajući se na izvješća liječnika koje je sam angažirao kao i onih koje je odabrao sud.

Sudac Robinson je zaključio da su "postavljene mnoga pitanja koja treba razmotriti" te kako vijeće još očekuje izvješća dr. Dalara iz Medicinskog centra Sveučilišta u Leidenu i izviješće neurologa, nakon čega će moći donijeti odluku.

U raspravi o razdvajanju tužitelj Geoffrey Nice je rekao da predmet protiv Miloševića treba promatrati kao cjelinu a ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu kao rezultate zajedničkog zločinačkog pothvata srpskog vodstva 1990-ih. Bilo bi nepravedno prema svim stranama u postupku ne izreći presudu za zločine u Hrvatskoj i BiH, kazao je Nice. Ocijenio je da se razdvajanjem dovodi u pitanje presuda za genocid u BiH, koja je "srž cijelog predmeta".

Ocijenio je da Milošević odugovlači proces radi odgađanja presude.

Milošević je protiv razdvajanja također istaknuo argument "materijalne i procesne" cjelovitosti predmeta i optužbi protiv njega, ali gledano iz njegovog rakursa. Ustvrdio je kako je to sve bio "jedan rat" ali rat za razbijanje Jugoslavije koji se nastavlja i danas. Ustvrdio je kako se danas traži donošenje presude za Kosovo zbog početka pregovora o njegovom konačnom statusu.

Miloševićev postavljeni branitelj Steven Kay također se usprotivio razdvajanju postupaka, ističući kako optuženom treba omogućiti predah kako bi se oporavio jer se brani sam u ogromnom predmetu koji je već dostigao 1.200.000 stranica dokumenata, čiji transkript zauzima 46.000 stranica, 930 dokaza optužbe ima 85.000 stranica, a 2.446 podnesaka optužbe ukupno 63.775 stranica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙