FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Šestorici pripadnika kriminalnog "zemunskog klana" ukinut pritvor

BEOGRAD,28. prosinca(Hina) - Izvanraspravno vijeće Specijalnog suda zaorganizirani kriminal u Beogradu u srijedu je ukinulo pritvoršestorici pripadnika kriminalnog "zemunskog klana".
BEOGRAD,28. prosinca(Hina) - Izvanraspravno vijeće Specijalnog suda za organizirani kriminal u Beogradu u srijedu je ukinulo pritvor šestorici pripadnika kriminalnog "zemunskog klana".

Šestorica, koja s još 17 optuženih, među kojima je i prvooptuženi bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije Milorad Ulemek Legija, odgovaraju za 14 ubojstava, tri otmice i nekoliko terorističkih napada u Beogradu, ostat će u pritvoru do odluke o najavljenoj žalbi Specijalnog tužiteljstva za organizirani kriminal, potvrdila je u srijedu Radiju B92 glasnogovornica Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić.

Prema odredbama Zakona o kaznenom postupku, pritvor optuženima za najteža kaznena djela može trajati maksimalno dvije godine, a ako u tom roku nije donesena prvostupanjska presuda, oni moraju biti pušteni na slobodu. Šestorici optuženih dvogodišnji pritvor istekao je 22. prosinca, a Skupština Srbije je 22. prosinca usvojila izmjene Zakona na osnovu kojih pritvor za najteža kaznena djela može trajati četiri godine, no - s obzirom na to da je predsjednik Srbije Boris Tadić tek u utorak navečer potpisao usvojene izmjene zakona i da one još nisu objavljene u "Službenom glasniku" - izmijenjeni Zakon još nije stupio na snagu.

Suđenje pripadnicima kriminalnog "zemunskog klana" počelo je u proljeće 2004. godine, nakon što je optužnica protiv 23-oje optuženih za ubojstva, otmice i terorističke napade izdvojena od prvotne zajedničke optužnice za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića, ubijenoga 12. ožujka 2003. godine, u čemu su sudjelovali - osim prvooptuženog Ulemeka i još nekoliko pripadnika njegove postrojbe - i pripadnici tog kriminalnog klana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙