FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječki poduzetnici o problemima u poslovanju

OSIJEK, 28. prosinca 2005. (Hina) - Osječki poduzetnici najvećimproblemima u poslovanju drže sporu administraciju, nelojalnukonkurenciju, teškoće u dobivanju kredita i korupciju, a najmanjepovjerenja imaju u sudstvo, lokalnu vlast, Vladu i Sabor, rečeno jedanas na predstavljanju rezultata istraživanja koje su među osječkimpoduzetnicima proveli Upravni odjel za gospodarstvo Gradskogapoglavarstva, osječki Centar za poduzetništvo, Poduzetnički inkubatorbios i tvrtka za istraživanje tržišta "Audeo".
OSIJEK, 28. prosinca 2005. (Hina) - Osječki poduzetnici najvećim problemima u poslovanju drže sporu administraciju, nelojalnu konkurenciju, teškoće u dobivanju kredita i korupciju, a najmanje povjerenja imaju u sudstvo, lokalnu vlast, Vladu i Sabor, rečeno je danas na predstavljanju rezultata istraživanja koje su među osječkim poduzetnicima proveli Upravni odjel za gospodarstvo Gradskoga poglavarstva, osječki Centar za poduzetništvo, Poduzetnički inkubator bios i tvrtka za istraživanje tržišta "Audeo".

Od 953 poduzetnika, koji su na osječkom području pokrenuli vlastiti posao u posljednje četiri godine, anketi se odazvalo njih 214, a 52 posto ispitanika poduzetničke uvjete ocjenjuje lošim ili vrlo lošim.

Kao preduvjete za razvoj poduzetništva poduzetnici u istraživanju najčešće navode uklanjanje korupcije, smanjenje sive ekonomije, osiguranje više izvora financiranja te jednostavnije procedure za dobivanje kredita, izvijestio je osječki dogradonačelnik Vladimir Šišljagić.

Najavio kako će gradske vlasti, u cilju poboljšanja poduzetničke klime, uskoro donijeti mjere kojima će omogućiti olakšice kod kupovanja ili koncesije zemljišta za poduzetničke projekte te smanjenje komunalnog doprinosa za poduzetnike koji će pokrenuti proizvodnju.

Dodao je kako se razmišlja i o osnivanju jamstvenog fonda za malo i srednje poduzetništvo, koji bi poduzetnicima u pregovorima s bankama, bio jamstvo za dobivanje kredita umjesto hipoteke na nekretnine, ali za one projekte koji budu ocijenjeni dobrim.

Kazao je kako su u tijeku aktivnosti na izradi strategije gospodarskog razvitka grada, otvaranja novih poslovnih zona i stvaranja sustava poticajnih mjera za potencijalne ulagače i poduzetnike.

Šišljagić ocijenio je kako su "ratna stradanja, gubitak tržišta, tranzicija i metropolizacija, osiromašili nekada bogatu regiju i ostavili duboke tragove u posrnulom osječkom gospodarstvu, pa je stoga pokretanje gospodarstva, poduzetništva i obrta temeljna strateška odrednica osječke izvršne vlasti".

(Hina) xivuc yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙