FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 23. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 23. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

ZAGREB - Srbija i Crna Gora pridaju osobitu važnost odnosima s Hrvatskom, a posebno je potrebna i korisna suradnja između Zagreba i Beograda na polju približavanja europskim integracijama, rekao je u petak u Zagrebu novi veleposlanik Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin, predajući vjerodajnice predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću. Veleposlanik Cvetićanin naglasio je da Beograd pridaje posebnu važnost odnosima s Hrvatskom, te je istaknuo da će osobno, za svojeg mandata, značajnu pozornost pokloniti razvijanju gospodarskih odnosa dviju zemalja. Pritom je veleposlanik najavio kako će raditi na ublažavanju debalansa koji na tom području postoji na štetu SCG-a, nastojeći u Hrvatskoj predstaviti ono najbolje što postoji u njegovoj zemlji.

ZAGREB - Hrvatska i Indonezija dobro surađuju na političkom polju, a gospodarsku suradnju žele dodatno unaprijediti, jer postoji interes hrvatskih tvrtki za prodor na indonežansko tržište, rečeno je u petak tijekom oproštajnog posjeta veleposlanice Republike Indonezije u Hrvatskoj Separtini S. Kuntjoro-Jakti predsjedniku RH Stjepanu Mesiću. Predsjednik Mesić primio je i vjerodajnice dvojice novih veleposlanika u Republici Hrvatskoj, Korneliosa Korneliua s Cipra i Stefana Stolfija iz San Marina.

SARAJEVO - Promjene Ustava Bosne i Hercegovine o kojima se upravo pregovara moraju biti takve da osiguraju ravnopravno sudjelovanje u vlasti predstavnika svih naroda koji u toj zemlji žive i da što više smanje prostor za moguće manipulacije, izjavio je u petak vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. On je istodobno upozorio kako dosadašnji tijek pregovora o ustavnim promjenama ne obećava da će one biti izvedene na kvalitetan i poželjan način. "Dosadašnji razgovori ne ulijevaju veliko povjerenje", kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu. On je ocijenio kako pregovori sada više podsjećaju na lobiranje za različite interese nego na istinski razgovor o tome kako osigurati stvarnu jednakopravnost svih koji žive u BiH.

RIM - Talijanska vlada usvojila je, na prijedlog ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija, nacrt zakona kojim se predlaže postavljanje novih rokova talijanskim izbjeglicama za traženje obeštećenja za imovinu napuštenu na prostorima bivše Jugoslavije, piše u petak tršćanski list Piccolo. Tim zakonskim nacrtom, koji će trebati usvojiti Parlament, produžava se rok za sve zainteresirane esule da prijave svoje zahtjeve za dobivanje obeštećenja. Pravo talijanskih izbjeglica da dobiju obeštećenje proizlazi iz činjenice da su njihove nekretnine poslužile za plaćanje ratne štete Jugoslaviji na temelju mirovnog ugovora nametnutog Italiji, ali i na temelju Osimskog sporazuma.

TEHERAN - U Iranu se u petak pokušava umanjiti težina naredbe predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada o zabrani zapadnjačke glazbe na državnoj televiziji i sad se tvrdi da je predsjednik samo "preporučio" izbjegavanje "nemoralne" glazbe. "Predsjednik Ahmadinedžad u kulturnome je vijeću samo preporučio da se ne svira nemoralna glazba", objavila je novinska agencija ILMA riječi Javada Ariamanesha, člana toga vijeća. Ariamanesh je rekao da je glavni cilj popularizacija iranske, a ne zapadnjačke glazbe, te obraćanje više pozornosti iranskoj pop-glazbi. Dodao je kako je državnoj televiziji IRIB-u preporučeno da ne ide u krajnost. Strani mediji javili su da su na televiziji zabranjeni Eric Clapton, Pink Floyd i The Eagles, ali IRIB tvrdi kako to nije točno.

SOFIJA - Bugarska, Libija, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Europska komisija dogovorile su osnutak fonda za pomoć libijskim obiteljima čija su djeca zaražena virusom HIV-a, objavljeno je u petak. Libija je osudila na smrt pet bugarskih bolničarki i palestinskog liječnika tereteći ih da su hotmice 426 djece zarazili virusom HIV-a u bolnici u Benghaziju. Oko pedesetoro oboljele djece umrlo je od AIDS-a. "Međunarodni fond osnovat će se za potporu obiteljima u Benghaziju kao dio međunarodnih napora da se pronađe prihvatljivo rješenje za sve strane, nakon tragičnog izbijanja bolesti u Benghaziju", objavilo je bugarsko ministarstvo vanjskih poslova. Libija je dala na znanje da bi izrečene presude mogla poništiti ako djeca i njihove obitelji prime izdašnu humanitarnu pomoć.

RIM - Talijanska policija uhitila je u petak tri alžirska državljana, osumnjičena da su pripadnici terorističke skupine povezane s Al Qaidom, priopćio je glasnogovornik policije. Nalog za uhićenje izdalo je državno odvjetništvu u Salernu, na jugu Italije. Prema agenciji ADNKRONOS, tri uhićene osobe su pod istragom zajedno s još nekoliko alžirskih građana, a svi su osumnjičeni da pripadaju alžirskom Salafističkom pokretu povezanom s Al Qaidom Osame bin Ladena. U studenome 2003. specijalna jedinica karabinjera pokrenula pokrenula je istragu skupine Alžiraca koji žive na području Napulja.

SARAJEVO - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojoj poruci u povodu blagdana Božića pozvao je katolike u Bosni i Hercegovini da unatoč svim kušnjama kojima su izloženi ne izgube pouzdanje u bolju budućnost. Vrhbosanski je nadbiskup vjernike također potaknuo da zajedno s Crkvom jedni drugima budu ohrabrenje i potpora te tako ne dopuste da ih sumnje, strahovi, razdori i interesi odvrate s Kristova puta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙