FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Antarktika: 311 km u jednom danu za španjolsku ekspediciju

MADRID, 23. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Jedna je španjolska ekspedicijaprešla 311 kilometara u jednom danu na Antarktici i to na "polarnomkatamaranu", srušivši rekord koji je 1997. godine postavio BelgijanacAlain Hubert koji je prešao 271 kilometar.
MADRID, 23. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Jedna je španjolska ekspedicija prešla 311 kilometara u jednom danu na Antarktici i to na "polarnom katamaranu", srušivši rekord koji je 1997. godine postavio Belgijanac Alain Hubert koji je prešao 271 kilometar.

Taj novi rekord su 16. prosinca u središtu bijelog kontinenta, nedaleko od ruske baze Vostok, postavila tri člana ekspedicije Expedition Transantarctique Espagnole koja putuje preko Antarktike, objavili su organizatori te ekspedicije na svojoj web stranici www.tierraspolares.es.

Ramon Larramendi, Juanma Viu i Ignacio Oficaldegui koriste se na ovom putu saonicama nalik na katamaran kojeg vuku zmajevi u obliku padobrana. Trojici pustolova pomogli su povoljan teren i vrlo snažan vjetar koji je puhao taj dan.

Španjolska ekspedicija koja je krenula iz ruske baze Novo 12. studenoga namjerava prijeći istočnu Antarktiku, slabo istraženo područje koje se proteže na oko 5.000 kilometara.

Ekspedicija je u petak bila u bazi Vostok nakon što je prešla 3.000 kilometara i planira do sredine siječnja stići ili do francuske baze Dumont d'Urville u Zemlji Adelie ili talijansku bazu u Terra Novi, nešto zapadnije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙