FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gotovina stigao u Madrid, španjolski sudac će odrediti izručenje Haagu

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Sudac španjolskoga Vrhovnoga sudaFelix Degayon odobrit će u četvrtak poslije podne trenutačno izručenjeAnte Gotovine Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivšeJugoslavije (ICTY) sa sjedištem u Haagu, prenose španjolski medijipozivajući se na sudske izvore.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Sudac španjolskoga Vrhovnoga suda Felix Degayon odobrit će u četvrtak poslije podne trenutačno izručenje Ante Gotovine Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) sa sjedištem u Haagu, prenose španjolski mediji pozivajući se na sudske izvore.

Tijekom prvih poslijepodnevnih sati Gotovina je vojnim zrakoplovom prebačen s Kanarskih otoka u vojnu bazu Torrejon de Ardoz u Madridu u nazočnosti španjolskih agenata Interpola, te uz jake mjere sigurnosti.

Gotovina će se u četvrtak poslijepodne pojaviti na Vrhovnom sudu pred sucem Felixom Degayonom. Sudac će odrediti trenutačno izručenje ICTY-ju bez ekstradicijskog postupka, što je prema španjolskom zakonodavstvu moguće za takve slučajeve.

Gotovina će, prema španjolskim medijima, iz Madrida u Den Haag biti prebačen zrakoplovom NATO-a.

Gotovina je, kako prenose španjolski mediji, uhićen u srijedu navečer dok je večerao u restoranu hotela "Bitacora" na jugu Tenerifea. Kod sebe je imao lažnu hrvatsku putovnicu na ime Kristijan Horvat. Uhićenje je prošlo bez incidenata, priopćilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Uhićenje je obavilo devet agenata Glavne policijske uprave, koji su dodijeljeni španjolskom Interpolu i koji su nekoliko dana pratili Gotovinu, a samo uhićenje je obavljeno u nekoliko trenutaka bez incidenata premda su agenti pretpostavljali da je Gotovina opasan i naoružan.

Prema priopćenju glasnogovornika Nacionalne policije Javiera Ridaoa Gotovina je na Tenerifeu boravio samo nekoliko dana.

Prema hotelskim izvorima "taj je gospodin bio još jedan turist na ljetovanju". "Ušli su policajci i krenuli u restoran gdje su uhitili dvojicu", rekao je isti izvor. Druga osoba koja je uhićena ubrzo je puštena na slobodu.

Predsjednik španjolske vlade Jose Luis Zapatero čestitao je agentima i direktoru policije za uspjeh operacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙