FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska: Nema dokaza o tajnim letovima CIA-e

MADRID, 24. studenog 2005. (Hina/dpa) - Španjolski ministar vanjskihposlova Miguel Angel Moratinos izjavio je u četvrtak kako ne postojedokazi da je američka središnja obavještajna agencija CIA koristilašpanjolske zračne luke za tajno prebacivanje navodnih islamskihterorista.
MADRID, 24. studenog 2005. (Hina/dpa) - Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos izjavio je u četvrtak kako ne postoje dokazi da je američka središnja obavještajna agencija CIA koristila španjolske zračne luke za tajno prebacivanje navodnih islamskih terorista.

Moratinos je pred parlamentarnim odborom za vanjske poslove kazao da je Španjolska bila jedna od prvih europskih zemalja koja je provela istragu o tom pitanju.

Sjedinjene Države odgovorile su da nije bio prekršen nijedan zakon i da nije bilo tajnog prijevoza zatvorenika, objasnio je ministar.

Sud na španjolskom otočju Baleari razmatra dokaze o navodnim CIA-inim zrakoplovima koji su u razdoblju od siječnja 2004. do siječnja 2005. najmanje deset puta sletjeli na Palma de Mallorci. Sud će odlučiti treba li istragu preuzeti viši sud u Madridu. Sličnu istragu o navodnim CIA-nim letovima provodi i sud na Kanarima.

Dnevnik El Pais objavio je da je Španjolska ublažila propise o kontroli američkih letova nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine.

Prema listu, Washington bi ipak prekršio svoj obrambeni sporazum sa Španjolskom kada bi prevozio putnike ili teret koji bi mogao biti sporan za Španjolsku.

Američki veleposlanik u Španjolskoj Eduardo Aguirre izjavio je u srijedu da njegova zemlja nije prekršila španjolske propise.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da Sjedinjene Države prebacuju sumnjivce na ispitivanja u zemlje u kojima ne vrijede američki propisi o zabrani mučenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙