FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gotovina: Jednom se i to moralo dogoditi - El Pais

ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Jednom se i to moralo dogoditi,rekao je hrvatski general Ante Gotovina u trenutku kada mu je jedan odšpanjolskih policajaca stavljao lisice na ruke u restoranu hotelaBitacora na Tenerifeu, piše u subotu španjolski dnevnik El Pais.
ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Jednom se i to moralo dogoditi, rekao je hrvatski general Ante Gotovina u trenutku kada mu je jedan od španjolskih policajaca stavljao lisice na ruke u restoranu hotela Bitacora na Tenerifeu, piše u subotu španjolski dnevnik El Pais.

Devet policajaca okružilo je stol u restoranu hotela Bitacora na Tenerifeu za kojim su dva gosta dovršavala bocu vina Marques de Caceres, piše u subotu španjolski dnevnik El pais.

"Ante Gotovina?", upitali su. "Da, ja sam", odgovorio je hrvatski general "pred iznenađujućim pogledom australskog prijatelja s kojim je večerao", piše El Pais. Kako javljaju hrvatski mediji, radi se o Jozi Grgiću, bivšem hrvatskom emigrantu koji se prije deset godina iz Australije vratio u domovinu.

General Gotovina, koji savršeno razumije španjolski a i ne govori ga loše, pogledao je tada u malu video kameru koju je jedan od agenata nosio u ruci. Gotovo s osmijehom, kazao je.: "Jednog dana su me morali naći", piše El Pais. Položio je potom ruke na leđa, gdje su mu ih stavili u lisice, i upitao može li uzeti sako, dodaje list.

Gotovina to nije znao, ali je dan prije uhićenja bio intenzivno praćen. Tri policijska agenta smjestila su se u istom hotelu kako bi nadzirali sve njegove pokrete i, posebno, otkrili ima li pratnju i je li naoružan. Tri policajca bila su među gostima koji su u restoranu sjedili najbliže Gotovini i Grgiću.

Agenti koji su uhitili Gotovinu primijetili su kod generala izvjesno olakšanje zbog uhićenja, tvrdi El Pais.

General Ante Gotovina proputovao je osam zemalja s dvije lažne putovnice prije nego je u srijedu navečer uhićen u hotelu Bitacora na Kanarskim otocima, na kojima je bio već "dva ili tri dana" u listopadu, piše španjolski dnevnik El Pais.

List dodaje da su kod Gotovine pronađena dvije lažne putovnice, na ime Kristijana Horvata i Stjepana Seničića. S njima je hrvatski general putovao na Tahiti, u Argentinu, Čile, Kinu, Rusiju, Češku, Mauritaniju i Mauricijus. Ni u jednoj od dvije putovnice, međutim, nema žiga o ulazu ili izlazu iz Španjolske zbog čega zasad ostaje misterij kako je ušao u zemlju, navodi El Pais.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Jose Antonio Alonso u petak je pred novinarima izjavio kako je "jasno da je Gotovina bio čovjek visoke razine pokretljivosti". Zna se da je prošlog listopada već boravio "dva ili tri dana" na Kanarima, ali se ne navodi točno mjesto.

Podatak o njegovu ranijem boravku na Kanarima poznat je zahvaljujući suradnji s hrvatskim vlastima unazad nekoliko mjeseci. One su pratile telefonske pozive koje je Gotovina upućivao svojoj supruzi i jednom prijatelju, kao i Hrvoju Petraču uhićenom u kolovozu u Grčkoj, koji je navodno financirao generalov bijeg, piše španjolski list.

Kako se dalje dodaje u tekstu, ključni trenutak uhićenja bio je obrazac koji je ispunio prilikom prijave u hotelu Bitacora. Prijavio se s putovnicom na ime Kristijana Horvata u kojoj su se nalazili originalan datum i mjesto rođenja (Pašman, 12. listopada 1955.).

Gotovina je uz sebe u trenutku uhićenja imao 24 novčanice od 500 eura (12.000 ukupno), vrstu novčanice koja se rijetko viđa u svakodnevnom prometu i vrlo cijenjenu među onima koji su primorani putovati s velikim svotama novca koji ne zauzima puno mjesta.

Nadalje El Pais nagađa kako je general vjerojatno vrlo pobožna osoba jer je u sobi u kojoj je boravio u hotelu na Tenerifeu imao "nekoliko krunica i brojne slike Djevice", tvrde izvori bliski istrazi.

Policija se iz te sobe domogla i prenosivog računala koji sada analizira kako bi izvukla sve informacije. Sadržaj laptopa smatra se od vitalne važnosti za rekonstrukciju Gotovininih putovanja i, posebno, saznanja s kim je kontaktirao i tko mu je pomogao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙