FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 22. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 22. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

WASHINGTON - Rezolucija američkog Senata usvojena u srijedu u kojoj se poziva na što brže uključenje RH u NATO znak je potpore Sjedinjenih Država Hrvatskoj, rekao je u četvrtak američki senator George Voinovich. Senat je u srijedu kasno navečer usvojio rezoluciju u kojoj odaje priznanje Hrvatskoj na jačanju demokracije i suradnji s Haškim sudom te ostvarenom napretku u ispunjenju kriterija za NATO i pozvao da Hrvatska bude pozvana u članstvo Saveza u najkraćem mogućem roku. "Zadovoljan sam što je rezolucija usvojena jednoglasno. Ona je znak potpore naše zemlje prijateljima u Republici Hrvatskoj", rekao je u priopćenju Voinovich, republikanski senator iz Ohioa hrvatskog podrijetla.

BEOGRAD - Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je u četvrtak novinarima u Specijalnom sudu u Beogradu da su identificirane osobe koje komuniciraju i pružaju logističku podršku haškim optuženicima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, ali im ne može otkriti identitet jer su podaci povjerljivi. "Upozoravam sve koji na bilo koji način, posredno ili neposredno, usmeno ili pismeno, preko elektronske pošte ili goluba pismonoše, komuniciraju s haškim bjeguncima, da će biti procesuirani", rekao je Vukčević.

MOSTAR - Odustajanje od Daytonskog sporazuma uzdrmalo bi stabilnost Bosne i Hercegovine te je važno nastaviti poboljšavati ga, rekao je tvorac Daytonskog sporazuma, američki diplomat Richard Holbrooke, u izjavi u četvrtak za Državnu televiziju. Međunarodna zajednica, po Holbrookovim riječima, ne može dopustiti da Republika Srpska bude posebna država. Posebice je istaknuo kako haški bjegunac Radovan Karadžić mora biti uhićen radi omogućavanja uključivanja BiH u europske integracije. "Karadžić se vjerojatno krije u manastiru, negdje u istočnoj Bosni, okružen paramilitarnim lopovima, dok pokušava od Republike Srpske napraviti posebnu mini državu", kazao je Holbrooke.

BEOGRAD - Posebni izaslanik visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Miroslav Laiček posjetio je u četvrtak Beograd i razgovarao s predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem i Srbije Borisom Tadićem kojima je prenio kako je stav EU da referendumski proces u Crnoj Gori mora biti legitiman i u skladu s europskim standardima. U priopćenju iz Marovićeva ureda se kaže da su se "predsjednik SCG i izaslanik EU-a složili i da jednostrani potezi i rješenja mogu ugroziti demokratski sadržaj referendumskog procesa i apelirali na sve relevantne političke snage u Crnoj Gori da budu konstruktivne u međusobnom dijalogu".

BEOGRAD - U nastavku suđenja petorici pripadnika paravojne postrojbe "Škorpioni" pred tročlanim vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu u četvrtak je trećeoptuženi Aleksandar Medić, izjašnjavajući se o navodima optužnice, rekao da su zarobljene Bošnjake ubili pripadnici te postrojbe, ali da on osobno nije pucao u njih. Optuženici se terete da su 16. ili 17. srpnja 1995. godine u blizini Trnova ubili šestoricu srebreničkih Bošnjaka. Optužnice su podignute nakon što se monstruozan video zapis njihova zločina pojavio u javnosti. "Nisam počinio krivično djelo i ne osjećam se krivim", rekao je u svom iskazu Aleksandar Medić.

PRIŠTINA - Član pregovaračkog tima Kosova, istaknuti kosovski političar Veton Surroi izjavio je u četvrtak kako na Balkanu "neće biti promjene postojećih granica", dodajući kako je "normalno" da nekadašnja administrativna granica Kosova i Srbije sada preraste u državnu. "Ako se na Kosovu promijene unutarnje granice, onda će biti dovedene u pitanje granice ovog dijela Balkana", izjavio je Surroi beogradskoj agenciji Beta. Tom eventualnom promjenom, smatra Surroi, potaknut će se iredentistički procesi gotovo u svim krajevima nekadašnje Jugoslavije. Prema njegovim riječima, odgovornost za neintegriranje sjevernog, pretežito Srbima nastanjenog, dijela Mitrovice, leži na kosovskim političarima.

DEN HAAG - Tužiteljstvo Haškog suda u četvrtak se usprotivilo zahtjevu bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića za odlaskom u moskovsku bolnicu, potkrijepivši takvo stajalište izvješćima da je u Rusiji Miloševićeva obitelj i da se on možda ne bi vratio na nastavak suđenja. Britanski odvjetnici Stephen Kay i Gillian Higgins, koje mu je Haški sud dodijelio kao branitelje po službenoj dužnosti, u srijedu su sudu predali podnesak kojim traže da se Miloševiću odobri privremeno oslobađanje iz pritvora UN-a u Scheveningenu i dopusti odlazak na liječenje u Moskvu. Milošević (64) ima problema sa srcem i visokim krvnim tlakom, zbog čega je suđenje, koje traje četvrtu godinu, često bilo prekidano.

RIM - Ukupno 132 talijanska vojnika oboljela su od 1996. do 2005. godine od malignih bolesti nakon sudjelovanja u mirovnim misijama u BiH i na Kosovu, objavljeno je u četvrtak u petom parlamentarnom izvješću o zdravstvenom stanju vojnog osoblja angažiranog na prostorima bivše Jugoslavije. Prema izvješću, od 132 oboljela do sada je umrlo 25 vojnika. Najviše ih je oboljelo od tumora štitnjače, zatim Hodgkinsove bolesti i tumora na testisima. Kao uzrok bolesti navodi se izlaganje osiromašenom uranu u streljivu.

ANKARA - Dvojica turskih novinara u četvrtak su odvojeno proglašeni krivima zbog kršenja nepopularnog članka 301 turskog kaznenog zakona koji je na oštrom udaru kritika zbog uskraćivanja slobode govora. Novinar Zulkuf Kisanak mora platiti 3.000 turskih lira (oko 13.000 kuna) nakon što ga je istanbulski sud proglasio krivim zbog "vrijeđanja turske Republike", javila je televizijska postaja NTV. U svojoj knjizi "Izgubljena sela" Kisanak je optužio tursku vojsku da je uništila oko 3.500 kurdskih sela na jugoistoku Turske devedesetih godina. Isti je sud nešto kasnije donio odluku da Aziz Ozer, urednik magazina Cagri, mora platiti 6.000 lira (26.000 kuna) jer je objavio članak u kojem se dovodi u pitanje službena turska pozicija da nije bilo genocida nad Armencima. U oba je slučaja sud izrekao zatvorske kazne koje su pretvorene u novčane.

JERUZALEM - Bilo kakvo odgađanje palestinskih izbora izazvala bi kaos, upozorio je u četvrtak Saeb Erekat, glavni palestinski pregovarač. Erekat je kazao da bi palestinska javnost na odgađanje izbora u siječnju gledala kao na pokušaj Fataha da ojača svoje pozicije u odnosu na Hamas, koji je na lokalnim izborima ostvario dobre rezultate. Takav bi scenarij doveo do većeg kaosa i bezvlađa, upozorio je on dodavši kako nije isključen ni međusobni oružani sukob dviju palestinskih frakcija. Izrael je zaprijetio da će zabraniti provođenje izbora u istočnom Jeruzalemu ako Palestinske vlasti ne spriječe skupinu Hamas da sudjeluje na izborima.

LONDON - Londonska podzemna željeznica zbog štrajka neće raditi od 31. prosinca u podne do 1. siječnja u podne, objavio je sindikat londonskog gradskog prijevoza (RMT) nakon glasovanja djelatnika u četvrtak. RMT je priopćio kako je glasovanje više od četiri tisuće zaposlenih u podzemnoj željeznici pokazalo nadmoćnu potporu 24-satnom štrajku 31. prosinca i drugom, zakazanom za 8. siječnja. Štrajk će izazvati prometni kaos u glavnom britanskom gradu i onemogućiti stanovništvo da iskoristi uslugu besplatnog prijevoza podzemnom željeznicom na novogodišnju noć, koja je trebala biti na snazi od 23.45 na Silvestrovo do 4.30 na Novu godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙