FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana na Kosovu: Zadovoljstvo početkom pregovora o statusu

PRIŠTINA,6. prosinca 2005(Hina) - Visoki predstavnik Europske unije zavanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, koji je u utorak ujutrodoputovao na Kosovo, izrazio je, nakon razgovora s kosovskimpredsjednikom Ibrahimom Rugovom i pregovaračkom ekipom za razgovore ostatusu, zadovoljstvo početkom pregovora o konačnom rješenju statusaKosova.
PRIŠTINA,6. prosinca 2005(Hina) - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, koji je u utorak ujutro doputovao na Kosovo, izrazio je, nakon razgovora s kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom i pregovaračkom ekipom za razgovore o statusu, zadovoljstvo početkom pregovora o konačnom rješenju statusa Kosova.

"U Europi ima mjesta i za druge države, ukoliko su one spremne poštivati određene vrijednosti i ukoliko imaju volju za to", rekao Javier Solana.

"Za mene je dirljiv trenutak biti danas s ekipom koja će raditi na onome što je bio san svih Kosovara", rekao je visoki dužnosnik Europske unije dodajući da će se razgovori o statusu prije svega usmjeriti u pitanja koje se odnose na zaštitu manjina i decentralizaciju.

Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova, koji predsjedava i kosovskim izaslanstvom u razgovorima o budućem statusu Kosova, rekao je da će neovisno Kosovo ponuditi jamstva za zaštitu manjina te zatražio izravno priznanje neovisnosti.

Solana je pak istaknuo da Europu određuju civilizacijske vrijednosti koje trebaju poštivati oni koji žele biti njihov dio.

Solana se sastao i s političkim predstavnicima kosovskih Srba i s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Sorenom Jessenom-Petersenom.

Zastupnici Srpske liste za Kosovo i Metohiju (SLKIM) prenijeli su visokom predstavniku da je sigurnosna situacija na Kosovu loša i da je na nju utjecala i odluka haaškog suda o oslobođenju Fatmira Limaja i Isaka Musliua, optužene za ubojstvo civila na Kosovu.

Nositelj Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da je Solani prenio da je "oslobađanje Limaja i Musliua loša poruka", ističući istodobno da je povećan broj incidenata na Kosovu "nesumnjivo vezan i za razgovore o statusu Kosova i pokazuje želju ekstremista da ostvare bolju pregovaračku poziciju".

Predstavnici Srba najavili su da će posebnom izaslaniku UN-a za pregovore Marttiju Ahtisaariju ponuditi svoje prijedloge za rješenje budućnosti Kosova. Solana im je pak prenio kako će biti konzultirani o svim važnim pitanjima.

Visoki predstavnik u Prištinu je doputovao iz Beograda, gdje je u ponedjeljak razgovarao s najvišim predstavnicima državne zajednice SCG, Srbije i Crne Gore. Poslijepodne će iz Prištine otputovati u Sarajevo, gdje će sudjelovati u primopredaji zapovjedništva nad europskim vojnim snagama (EUFOR).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙