FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ahtisaari: Stavovi Kontaktne skupine putokaz u pregovorima o Kosovu

PRIŠTINA,23. studenoga 2005.(Hina) - Glavni pregovarač UN-a o statusuKosova Martti Ahtisaari izjavio je u srijedu u Prištini da će putokazu pregovorima biti usvojena načela Kontaktne skupine odnosno stav danema povratka na stanje do 1999. godine, da nema podjele Kosova kao ninjegovog priključivanja bilo kojoj susjednoj državi.
PRIŠTINA,23. studenoga 2005.(Hina) - Glavni pregovarač UN-a o statusu Kosova Martti Ahtisaari izjavio je u srijedu u Prištini da će putokaz u pregovorima biti usvojena načela Kontaktne skupine odnosno stav da nema povratka na stanje do 1999. godine, da nema podjele Kosova kao ni njegovog priključivanja bilo kojoj susjednoj državi.

Nakon trodnevnog boravka na Kosovu , tijekom kojeg je razgovarao s članovima pregovaračkog tima Kosova, s predstavnicima Srba i drugih manjina kao i s međunarodnim dužnosnicima, Ahtisaari na konferenciji za novinstvo nije htio prejudicirati rezultat pregovora kao ni vrijeme njihovog trajanja. Istaknuo je važnost suradnje svih strana uključenih u pregovore te upozorio da će iz njih biti udaljeni pojedinci ili skupine koji bi sprječavali napredak u pregovaračkom procesu.

Ahtisaari je izjavio da će pregovori biti teški ali je izrazio nadu u njihov uspjeh.

On je također rekao da će glavni tajnik UN-a imati važnu ulogu u procesu donošenja odluke o statusu Kosova u čemu će zadnju riječ imati Vijeće sigurnosti.

Ahtisaari je ukazao i na potrebu očuvanja stabilnosti na Kosovu tijekom pregovora te pozvao Kosovare na provedbu standarda međunarodne zajednice što će, kako je rekao, olakšati pregovore.

Upitan može li BiH ili Republika Srpska poslužiti kao model za status Kosova, Ahtisaari je odgovorio da to nije realno i da je Kosovo poseban slučaj.

Ahtisaari je također rekao da pregovori o statusu znače početak određivanja budućeg statusa Kosova što ne znači da je to i konačan status.

"Ja ne mogu reći da će buduči status Kosova biti i konačan status" rekao je Ahtisaari.

Glavni pregovarač će u četvrtak posjetiti Beograd a potom Podgoricu, Tiranu i Skopje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙