FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati odbili potpisati sporazum s Vladom

ZAGREB, 22. prosinca 2005. (Hina) - Sindikati državnih službi odbili suu četvrtak potpisati sporazum u kojem je Vlada nudila povećanjeosnovice za plaće državnih službenika i namještenika za tri posto, tenastavak pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora.
ZAGREB, 22. prosinca 2005. (Hina) - Sindikati državnih službi odbili su u četvrtak potpisati sporazum u kojem je Vlada nudila povećanje osnovice za plaće državnih službenika i namještenika za tri posto, te nastavak pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora.

Sindikati državnih službenika i namještenika, policije, te vojnih službenika i namještenika priopćili su da nastavljaju aktivnosti na provedbi jednodnevnog štrajka u svim tijelima državne vlasti u srijedu, 28. prosinca.

Vlada je pak izvijestila da je sindikatima nudila i nastavak pregovora o usklađivanju koeficijenata i donošenje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u državnoj službi, te suradnju u donošenju novog Zakona o plaćama i drugim pravima državnih službenika i namještenika.

Sindikati su inzistirali na isplati stalnog mjesečnog dodatka od 300 kuna svim državnim službenicima i namještenicima, dok je prijedlog Vlade bio povećanje osnovice za tri posto što je, s obzirom na utvrđeni proračun za 2006. godinu, jedina realna mogućnost.

Zahtjev sindikata za linearnim povećanjem plaća svima nije moguć jer bi se narušile postojeće razlike u vrijednosti određenih poslova u okviru sustava državne uprave, tvrdi se u Vladinu priopćenju.

Takav model ne priznaje stupanj stručne spreme, složenost i odgovornost posla, određene uvjete rada i slično, tako da bi dio zaposlenih ostao uskraćen, a istovremeno bi se na različit način povećale plaće zaposlenima u državnoj upravi u odnosu na javne službe, što Vladi nije prihvatljivo.

Vlada je bila otvorena za dogovor, u skladu s realnim uvjetima, ali sindikati nisu pokazali razumijevanje da se suradnjom dođe do prihvatljivih rješenja za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja državnih službenika i namještenika.

Neovisno o tome, Vlada će ustrajati na razvoju socijalnog partnerstva i provedbi reforme državne uprave, kaže se u Vladinu priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙