FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat traži propisivanje minimalnih plaća i dodataka na uvjete rada za vatrogasce

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Sindikat državnih službenika inamještenika zatražio je danas da Vlada propiše zajamčene minimalneplaće i dodatke na uvjete rada profesionalnim vatrogascima.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Sindikat državnih službenika i namještenika zatražio je danas da Vlada propiše zajamčene minimalne plaće i dodatke na uvjete rada profesionalnim vatrogascima.

Jučerašnja pogibija vatrogasca Ede Surine iz Rijeke i teške povrede trojice njegovih kolega još jedno pokazuju da se radi o visokorizičnoj profesiji, ističe sindikat u priopćenju.

Unatoč tome svi profesionalni vatrogasci ne uživaju prava poput administrativnih referenata u zdravstvu ili čistačica u sustavu socijalne skrbi kojima je Vlada, odnosno resorna ministarstva, priznala dodatke na posebne uvjete rada.

Vatrogasci nemaju ni zajamčene minimalne plaće ni dodatke na uvjete rada, već to isključivo ovisi o dobroj volji gradova kao osnivača javnih vatrogasnih postrojbi, upozorava sindikat.

Tako su profesionalnim vatrogascima Krapine voljom gradskih vlasti plaće smanjene za 50 posto, a o dodacima na posebne uvjete rada mogu samo sanjati. Bolje nije ni u mnogim drugim vatrogasnim postrojbama.

Sindikat je stoga još proljetos Vladi predložio da u uredbe o koeficijentima i poslovima s posebnim uvjetima rada uvrsti i profesionalne vatrogasce u javnim vatrogasnim postrojbama, no Vlada to nije prihvatila.

Postavlja se pitanje mjerila po kojima Vlada jednim proračunskim korisnicima priznaje dodatke na posebne uvjete rada, a drugima ne, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙