FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed sindikata državnih službi

ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Petstotinjak članova sindikatadržavnih službi prosvjedovalo je u utorak u podne na Trgu banaJelačića tražeći povećanje plaća i poboljšanje statusa 65.000zaposlenih u državnoj upravi.
ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Petstotinjak članova sindikata državnih službi prosvjedovalo je u utorak u podne na Trgu bana Jelačića tražeći povećanje plaća i poboljšanje statusa 65.000 zaposlenih u državnoj upravi.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat vojnih službenika i namještenika organizirali su prosvjed pod geslom "Za zaštitu dostojanstva državnih službenika i namještenika".

Ako im Vlada ne ispuni zahtjeve, sindikati najavljuju za iduću srijedu, 28. prosinca, jednodnevni štrajk u državnoj upravi, vojsci, policiji, carini i pravosuđu.

"Ovo je samo početak, ako tako nastavite idemo svi u štrajk", poručio je Vladi, uz bučno odobravanje prosvjednika, predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.

Na dan štrajka od 8 do 16 sati ne bi trebali raditi zaposleni u sudovima, ministarstvima i ostatku državne uprave, a policija i carina proveli bi "bijeli štrajk", odnosno usporili rad.

"Zar nije sramota da državni službenik ili namještenik ima prosječnu plaću između 2.700 kuna i 3.100 kuna, a kada ode u mirovinu primat će 1.260 kuna mjesečno", uzviknuo je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas.

Državni službenici svojim su primanjima "dostigli" umirovljenike, a cijena njihova rada je ispod državnog prosjeka, ustvrdio je Ihas.

Vlada im je u pregovorima ponudila povećanje osnovice za tri posto, što su sindikalci odbili.

"Tri posto veća osnovica znači povećanje plaća za 80 kuna", rekao je Ihas što su okupljeni sindikalci popratili gromkim zviždukom.

Sindikati traže stalni mjesečni dodatak od 300 kuna, kojim bi se privremeno uklonilo zaostajanje njihovih plaća u odnosu na ostale proračunske korisnike.

S povećanjem osnovice za tri posto najbolje bi prošli državni dužnosnici, koji ionako imaju najviše plaće, jer bi im plaće porasle od 300 do 500 kuna.

Prosvjednike je u ime Nezavisnih hrvatskih sindikata podupro predsjednik te središnjice Krešimir Sever poručivši Vladi da "ne gura strpljive državne službenike i namještenike na ulicu, jer kada oni izađu van, to je znak da je voda preko glave".

Prosvjed, koji je bio kraći od jednog sata, protekao je uz zvižduke i poruke vlastima da je zaposlenima u državnoj upravi dosta podcjenjivanja i prijetnji, a nakon njegova završetka sindikalno izaslanstvo predalo je u Banskim dvorima obavijest o štrajku.

S predstavnicima sindikata državnih službi trebala bi u 15 sati razgovarati potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙