FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30

ZAGREB, 22. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijsti iz svijeta.
ZAGREB, 22. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijsti iz svijeta.

BRUXELLES

Hrvatska na bilateralnom screeningu za poglavlje slobode kretanja kapitala u srijedu u Bruxellesu nije preuzela nikakve obveze glede otvaranja hrvatskog tržišta nekretnina strancima, jer to nije ni bila tema sastanka s predstavnicima Europske komisije, izjavio je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak. "Današnji bilateralni screening iskorišten je za analitičko predstavljanje hrvatske pravne regulative na području slobode kretanja kapitala", rekao je Drobnjak i naglasio "Tema nije bilo nikakvo konkretno preuzimanje bilo kakvih obveza". Pitanje kad će, u kojem opsegu i kojom dinamikom Hrvatska biti spremna otvoriti svoje tržište nekretnina strancima bit će predmetom službenih hrvatskih pregovaračkih pozicija za poglavlje slobode kretanja kapitala, koje se očekuju tek u ožujku, rekao je Drobnjak.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u srijedu da će Ljubljanu početkom iduće godine posjetiti europski povjerenik za širenje Olli Rehn i povjerenik za vanjsku politiku Javier Solana s kojima će razgovarati o odnosima s Hrvatskom, a hrvatski pravilnik o granicama ribolovnog područja označio je prejudiciranjem granice na moru. "Pravilnikom o granicama ribolovnog područja u hrvatskom moru Hrvatska je ponovila neopravdane teritorijalne zahtjeve. Jednostranim mjerama pokušava se stvoriti neki presedan, doduše uglavnom za unutarnju upotrebu", rekao je Rupel u srijedu u razgovoru za koparski studio Slovenskog radija.

TOKIO

Kina je počela predstavljati veliku prijetnju, prenijela je u četvrtak agencija Kyodo News riječi japanskog ministra vanjskih poslova Taroa Asoa. "To je susjedna zemlja s nuklearnim bombama, a troškovi koje izdvaja za vojsku rastu već 12 godina. Ona počinje predstavljati veliku prijetnju", kazao je Aso, a prenijela agencija. Odnosi Japana i Kine pogoršali su se zadnjih godina oko tumačenja japanske invazije i okupacije dijelova Kine tijekom Drugog svjetskog rata, te oko eksploatacije morskih bogatstava.

DEN HAAG/ZAGREB

Britanski odvjetnici Stephen Kay i Gillian Higgins, koje je Haški sud (ICTY) dodijelio bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću kao branitelje po službenoj dužnosti, u srijedu su sudu predali podnesak kojim traže da se Miloševiću dozvoli odlazak na liječenje u Moskvu. Kay i Higgins zatražili su da sudsko vijeće odobri Miloševiću privremeno oslobađanje iz pritvora UN-a u Scheveningenu radi liječenja hipertenzije i povezanih srčanih tegoba u Moskvi. Haški sud zbog Božićnih blagdana ne radi od 16. prosinca do 9. siječnja, pa se odluka vijeća o zahtjevu odvjetnika ne očekuje prije sredine siječnja. Ruski liječnici ranije su ocijenili da bi Miloševićevo liječenje trajalo najmanje dva mjeseca. Maratonsko haško suđenje Miloševiću traje od veljače 2002., po 66 točaka optužbe za genocid u BiH te zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih. Zbog njegovog visokog krvnog pritiska, srčanih tegoba, iscrpljenosti ili gripe proces je do sada prekidan u 20-ak navrata.

LA PAZ

Ljevičar Evo Morales osvojio je 52,8 posto glasova na izborima za predsjednika Bolivije te time službeno postaje predsjednik te južnoameričke države, objavilo je izborno povjerenstvo u srijedu. Moralesova inauguracija treba se održati 22. siječnja. Njegova stranka Pokret prema socijalizmu (MAS), međutim, nije osvojila većinu u parlamentu. Morales je ranije ovoga tjedna svojim izjavama umirio strane ulagače u energetski sektor obećavši da će poštivati vlasništvo naftnih tvrtki unatoč svojih obećanja da će nacionalizirati energetski sektor Bolivije.

WASHINGTON

Bijela kuća je u srijedu odbacila kao besmislene tvrdnje bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina da je bio mučen u američkom zatočeništvu. "To je jedna od najbesmislenijih stvari koje sam čuo od Sadama Huseina u posljednje vrijeme", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan. Sadam je tijekom svog suđenja ustvrdio da su ga vojnici snaga SAD-a zlostavljali od njegova uhićenja krajem 2003. godine. "Bio sam tučen od Amerikanaca i mučen. Tučen sam po svakom dijelu tijela a znakovi toga su po cijelom mom tijelu", rekao je Saddam.

MOSKVA

Rusija je u srijedu lansirala svemirsku letjelicu bez posade koja će na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) prenijeti hranu, vodu, gorivo i božićne darove za dva astronauta koji u njoj žive, priopćila je kontrola misije. Glasnogovornica kontrole misije koja se nalazi u oklici Moskve izjavila je da je letjelica Progress M-55 lansirana u 19 sati i 38 minuta po srednjeuropskom vremenu s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu kojeg Rusija iznajmljuje od svog bivšeg susjeda iz SSSR-a. Ruski astronaut Valerij Tokarev i astronaut William McArthur iz SAD-a u orbiti su već gotovo tri mjeseca i uzdaju se u ruske letjelice za opskrbu koje im prenose zalihe. Agencija Itar-Tass je izvijestila da će uz uobičajene zalihe posada ISS-a kao božićne i novogodišnje darove dobiti lutku Djeda Mraza, čokolade, DVD diskove s filmovima i knjige. Letjelica Progress bi uz ISS trebala pristati u petak navečer.

RIM

Čini se da je tsunami koji je devastirao obale Indijskog oceana 26. prosinca prošle godine usmrtio 400.000 ljudi, što je dvostruko više nego li je objavljeno u službenim prioćenjima, procijenili su u srijedu dužnosnici Međunarodnog Caritasa u Rimu. Ova je procjena objavljena na konferenciji za novinare koju je Caritas organizirao kako bi izvjestio o svojem djelovanju godinu dana nakon katastrofe. Informacija se temelji na podacima koje je Caritas sakupio na licu mjesta i ne poklapa se sa službenim podacima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙