FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Majstor i Margarita" na ruskoj televiziji

MOSKVA, 21. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Milijuni Rusa prikovano je ovogtjedna za televizore jer je jedno od remek-djela književnosti 20.stoljeća, "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova, prvi put adaptiranoza mali ekran u Rusiji, nakon nekoliko neuspjeha koje su pratileglasine o "prokletstvu".
MOSKVA, 21. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Milijuni Rusa prikovano je ovog tjedna za televizore jer je jedno od remek-djela književnosti 20. stoljeća, "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova, prvi put adaptirano za mali ekran u Rusiji, nakon nekoliko neuspjeha koje su pratile glasine o "prokletstvu".

Više od pet milijuna dolara potrošeno je za snimanje deset epizoda tv serije sa zvijezdama ruskog filma poput Sergeja Bezrukova, Olega Basilašvilija i Kirila Lavrova.

Prve dvije epizode serije snimljene u Moskvi, Sankt Peterburgu, Krimu, Bugarskoj i Izraelu, u režiji Vladimira Bortka (poznatog po briljantnim tv adaptacijama ruskih klasičnih djela poput "Idiota" Dostojevskog i "Psećeg srca" Bulgakova) emitirano je u ponedjeljak navečer na javnoj postaji Rusija.

Nekoliko ruskih redatelja namjeravalo je prenijeti na mali ekran taj roman koji ove godine obilježava 65. obljetnicu i u kojem se isprepliću sovjetska Rusija iz 1930.-ih i događaji iz Evanđelja. To su redom imena poput Andreja Tarkovskog, Eldara Riazanova, Vladimira Naumova, Leonida Gaidaija i Elema Klimova.

Roman je, naprotiv, bio adaptiran za veliki ekran u inozemstvu (1972. godine u režiji Poljaka Andrzeja Wajde i srpskog redatelja Aleksandra Petrovića).

Redatelj Jurij Ljubimov uprizorio je roman u kazalištu Taganka u Moskvi 1977. godine. Predstava je doživjela veliki uspjeh i nedavno je proslavila 1000 izvedbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙