FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 21. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 21. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

ZAGREB - Švedska će Hrvatskoj u razdoblju od 2005. do 2007. dodijeliti iznos od 7,5 milijuna kuna za projekt "Švedski fond za potporu institucija u Republici Hrvatskoj" kojim će poduprijeti aktivnosti Hrvatske oko ubrzavanja procesa pristupanja EU te usvajanja i provedbe pravne stečevine Zajednice. Bilateralni ugovor o tom projektu potpisali su u srijedu u Zagrebu ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i švedski veleposlanik Sture Theolin. Zahvalivši se ministrica Grabar-Kitarović je podsjetila na kontinuiranu pomoć Kraljevine Švedske našoj zemlji, posebno na području reforme državne uprave, jačanja pravosuđa, ljudskih prava i ekonomskog rasta, održivog korištenja prirodnih izvora i brige za okoliš te jednakosti spolova i društvenog razvoja.

BEOGRAD - Skupština Vojvodine donijela je u utorak kasno navečer zaključak kojim se od vlade Srbije traži zabrana svih neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih skupina i organizacija u Srbiji. Vojvođanski parlament tražit će da protiv članova tih registriranih i neregistriranih skupina budu primijenjene najstrože zakonske sankcije. Nakon višesatne žučljive rasprave glasovima zastupnika vladajuće koalicije demokratskih stranaka usvojen je zaključak kojim se u te organizacije ubrajaju skupine Nacionalni stroj, Krv i čast, Skinhedi, Rasonalisti i Obraz.

PRIŠTINA - Ministar za lokalnu samoupravu vlade Kosova Lutfi Haziri optužio je službeni Beograd za opstrukciju i nesuradnju oko povratka raseljenih osoba s Kosova. Kako u srijedu prenose prištinski mediji, Haziri je pozvao sve raseljene osobe na povratak isključivši pritom mogućnost kolektivnog neorganiziranog povratka. Haziri je optužio službeni Beograd da ne surađuje u procesu povratka raseljenih osoba zbog političkih motiva, a optužbe su slijedile nakon što su vlasti u Beogradu odbile potpisati protokol suradnje vezan uz provedbu procesa povratka koji obuhvaća i druga pitanja povezana uz taj proces.

JERUZALEM - Iranci su dobili 12 krstarećih raketa koje se mogu opremiti nuklearnim bojnim glavama, izvijestio je u utorak šef izraelske tajne službe na sjednici parlamentarnog povjerenstva, general Aharon Zeevi-Farkash. Rakete su dio pošiljke od ukupno 18 raketa što su iz Ukrajine prebačene u Rusiju, rekao je Zeevi-Farkash na sjednici članova Povjerenstva za obranu i vanjske poslove, a prenio je glasnogovornik parlamenta Giora Pordes ne objavivši pojedinosti o tomu. Dvanaest raketa, dometa 3.000 kilometara završilo je u Iranu, a šest u Kini, tvrdi Zeevi-Farkash. Rakete dopremljene u Iran mogu dosegnuti izraelski teritorij.

LJUBLJANA - Veliki trgovački centri (hipermarketi) u Sloveniji od Nove godine u pravilu neće smjeti raditi nedjeljom i državnim praznicima. Takvu odluku donio je u utorak kasno navečer slovenski parlament izmjenama zakona o trgovini i tako potvrdio odluku građana na referendumu koji je održan prije više od dvije godine. Velike trgovine smjet će raditi samo deset nedjelja i prazničnih dana na godinu. Prihvaćena ograničenja ne odnose se na trgovine manje od 200 četvornih metara koje prodaju hranu i druge životno važne artikle, te na prodajne prostore u bolnicama, na graničnim prijelazima, željezničkim i autobusnim postajama, u turističkim centrima, u sklopu benzinskih servisa, te one smještene u starim gradskim jezgrama.

LJUBLJANA - Spremnost potrošača da nekoliko sati provedu na temperaturi deset ispod nule, kako bi kupili malo jeftiniji televizor ili stroj za pranje rublja slovenski vjerski tjednik "Družina" u svom predbožićnom broju naziva vrhuncem epidemije "potrošačkog ludila". "Slike ljudi s prekrcanim kolicima na izlazu iz diskontnih trgovina mnogo govore o stanju u našoj domovini. Radi se o pravom potrošačkom ludilu", navodi slovenski katolički tjednik u komentaru posvećenom potrošačkoj histeriji. Oštru kritiku list upućuje i aktualnoj vladi desnog centra koja je u pregovorima s američkim partnerima da u blizini Nove Gorice otvori kockarsko središte po uzoru na Las Vegas.

ZAGREB - NASA nastavlja pripreme za lansiranje prve svemirske letjelice prema Plutonu, koje je predviđeno za siječanj, priopćila je NASA. Polijetanje sonde "New Horizons" odgođeno je s 11. siječnja do najranije 17. siječnja kako bi se zbog mogućih poteškoća sa spremnicima goriva na raketama provela dodatna ispitivanja. "New Horizons" omogućit će istraživanje jedinstvenoga svijeta, a gotovo 500 kg teška letjelica trebala bi u narednih devet godina proputovati cijeli Sunčev sustav i doletjeti do Plutona i njegova mjeseca Harona 2015. te omogućiti do sada najbliži pogled na najmanji planet u sustavu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙