FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Darovnica Svjetske banke za jačanje kapaciteta službene statistike

ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Ugovor o darovnici Svjetske bankeza projekt potpore izradi Statističkog master-plana za RepublikuHrvatsku, vrijednoj 89.750 dolara, a čiji će korisnik biti Državnizavod za statistiku (DZS), potpisali su danas ministar financija IvanŠuker i predstavnik Regionalnog ureda Svjetske banke u ZagrebuVladimir Kreačić.
ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Ugovor o darovnici Svjetske banke za projekt potpore izradi Statističkog master-plana za Republiku Hrvatsku, vrijednoj 89.750 dolara, a čiji će korisnik biti Državni zavod za statistiku (DZS), potpisali su danas ministar financija Ivan Šuker i predstavnik Regionalnog ureda Svjetske banke u Zagrebu Vladimir Kreačić.

Svrha darovnice je jačanje statističkih kapaciteta u Hrvatskoj, a prema riječima ministra Šukera, to je posebice bitno u procesu pregovora Hrvatske o priključenju Europskoj uniji (EU). Naime, dodao je, podaci DZS-a biti će temelj za hrvatskim pregovaračima po svim poglavljima, zbog čega je izuzetna bitna njihova kvaliteta i točnost.

Šuker je ujedno kazao i kako će se uskoro sastati koordinacija resornih ministarstava s predstavnicima pregovaračkog tima, Financijske agencije te DZS-a, a u cilju dogovaranja dostupnosti svih podataka nužnih DZS-u za izradu kvalitetnih podataka kao pregovaračke podloge. Ujedno je najavio i mogućnost da DZS od 2007. godine uđe pod okrilje Ministarstva financija.

Statistički master-plan, čijoj su izradi namijenjena sredstva iz ove darovnice, trebao bi obuhvatiti analizu trenutne organizacijske strukture i uloge DZS-a, kao središnjeg nacionalnog statističkog tijela, procjenu troškova izrade statističkih proizvoda, kao i procjenu mogućnosti poboljšanja tih proizvoda.

Sam projekt harmonizacije hrvatske službene statistike sa svjetskim i europskim standardima, prema riječima v.d. ravnatelja DZS-a Darka Jukića, trebao bi se pak financirati sredstvima iz PHARE programa Europske unije.

Ekonomistica Svjetske banke Sanja Mađarević-Šujster kazala je da je hrvatski sustav službene statistike već doživio značajan napredak u odnosu na 1990-te godine u smislu proširenja obuhvata praćenja podataka ili promjene zakonodavnog okvira.

To pokazuju i izvješća EU, rekla je Mađarević-Šujster te dodala da je ipak potreban dodatan napor, posebno u usklađivanju tog sustava s pravnom stečevinom EU, što je osim u pregovorima, nužno i za, primjerice, što kvalitetniju pomoć statistike hrvatskim vlastima pri donošenju odluka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙