FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ugovor o darovnici EU za sređivanja zemljišnih knjiga i katastra

ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker iviša regionalna koordinatorica u Uredu Svjetske banke u HrvatskojKarin Shepardson, uz nazočnost šefa Delegacije Europske komisije uHrvatskoj Vincenta Degerta, potpisali su danas Ugovor o darovnici izsredstava Europske unije (EU) - CARDS 2004 za projekt sređivanjazemljišnih knjiga i katastra, vrijednoj 4,5 milijuna eura.
ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker i viša regionalna koordinatorica u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj Karin Shepardson, uz nazočnost šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta, potpisali su danas Ugovor o darovnici iz sredstava Europske unije (EU) - CARDS 2004 za projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra, vrijednoj 4,5 milijuna eura.

Bespovratna sredstva iz ove, treće darovnice za spomenuti projekt, prema riječima ministra Šukera, namijenjena su daljenjem jačanju informacijskog sustava Državne geodetske uprave, obuci njenih djelatnika, kao i podizanju svijesti javnosti o mogućnostima koje nudi suvremeni sustav zemljišnih knjiga i katastra. Sredstva će koristiti Državna geodetska uprava i Odjel zemljišnih knjiga Ministarstva pravosuđa.

Provođenje projekta, rekao je Šuker, nužno je za uspostavu učinkovitog sustava nekretnina, što je preduvjet funkcionalnom tržištu nekretnina te prostornog planiranja na lokalnoj i nacionalnoj razini. Ujedno, dodao je, tržište nekretnina jedno je i od najzahtjevnijih poglavlja pregovora Hrvatske s EU, a realizacija ovog projekta trebala bi značajno pomoći Hrvatskoj u tom procesu.

Sredstvima za ovaj projekt sređivanja hrvatskih zemljišnih knjiga i katastra upravlja Svjetska banka, koja je za istu svrhu već osigurala zajam od 24 milijuna eura. Uz ukupno 5 milijuna kuna EU, odnosno CARDS sredstava, projekt se financira i sa 6 milijuna eura iz hrvatskog državnog proračuna.

Od početka provođenja ovog projekta, odnosno unazad nešto više od godinu dana, prema riječima državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa Snježane Bagić, u elektronički je oblik prepisano više od 2,24 milijuna ili oko 53 posto ukupnog broja zemljišno-knjižnih uložaka u Hrvatskoj, a na internetu je omogućen uvid u 105 gruntovnica.

Uz učinkovitije rješavanje tekućih predmeta, smanjen je i broj zaostataka, i to za oko 120 tisuća predmeta, a iako prosječno vrijeme unosa iznosi još uvijek duga 163 dana, stanje u sustavu zemljišnih knjiga i katastra bitno je poboljšano, zaključila je Bagić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙