FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj se 32 tisuće poslovnih subjekata bavi trgovinom na malo

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - U Hrvatskoj se 32 tisuće poslovnihsubjekata bavi trgovinom na malo, od čega 14 tisuća pravnih osoba i 18tisuća obrtnika, a u trgovini radi 141.393 osoba, pokazuju prvirezultati istraživanja o prodajnim kapacitetima u trgovini na malo za2004., koje je proveo Državni zavod za statistiku (DZS) tijekom ovegodine,
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - U Hrvatskoj se 32 tisuće poslovnih subjekata bavi trgovinom na malo, od čega 14 tisuća pravnih osoba i 18 tisuća obrtnika, a u trgovini radi 141.393 osoba, pokazuju prvi rezultati istraživanja o prodajnim kapacitetima u trgovini na malo za 2004., koje je proveo Državni zavod za statistiku (DZS) tijekom ove godine,

Svi ti poslovni subjekti raspolažu s gotovo 68 tisuća prodajnih mjesta, od čega je 39 tisuća prodavaonica, dok se preostalih 29 tisuća odnosi na druge oblike prodaje na malo, tj. prodaju izvan prodavaonice, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u DZS-u prilikom predstavljanja tog istraživanja.

Budući je ovakvo istraživanje zadnji put objavljeno još 1989. godine u DSZ-u su istaknuli kako je vrlo teško uspoređivati podatke s prethodnim razdobljima.

No može se reći kako je u tom razdoblju od 15 godina broj prodavaonica kao i površina prodajnog prostora u njima povećan otprilike dva puta, a broj prodajnog osoblja u prodavaonicama za 1,5 puta.

Rezultati istraživanja su pokazali kako na jedno prodajno mjesto dolazi 65 stanovnika, a na jednu prodavaonicu 114 stanovnika. Prosječna veličina prodavaonice je 91 četvorni metar, a prosječna prodajna površina po radniku 31 četvorni metar.

Od ukupno 141.393 radnika u trgovini njih 80 posto radi u prodavaonicama, a 20 posto na ostalim prodajnim mjestima.

U prodavaonicama prosječno rade tri osobe i to kod pravnih osoba prosječno četiri radnika, a kod obrtnika dva radnika. Na prodajnim mjestima izvan prodavaonica prosječno radi jedna osoba.

Ukupan promet u djelatnosti maloprodaje ostvaren u 2004. godini iznosi 106,2 milijarde kuna, pri čemu su najveći udio ostvarile pravne osobe, 86 posto ili 91,35 milijardi kuna, dok na obrtnike otpada 14 posto ili 14,89 milijardi kuna.

Zamjenik ravnatelja DZS-a Zdenko Milonja istaknuo je kako će konačni rezultati istraživanja biti u siječnju 2006. godine, nakon čega će uslijediti analize kako bi se vidjelo gdje je hrvatska trgovina i što je dalje činiti u toj djelatnosti.

Istraživanje je, kako je rečeno, osnova za rast i razvoj hrvatske maloprodaje.

Istraživanje su sufinancirale Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙