FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen prvi broj časopisa "Ruah hadaše"

ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Zajednica i sinagoga Bet Israelpredstavila je večeras u Zagrebu prvi broj svoga časopisa "Ruahhadaše" i svoj židovski kalendar za godinu 5766.
ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Zajednica i sinagoga Bet Israel predstavila je večeras u Zagrebu prvi broj svoga časopisa "Ruah hadaše" i svoj židovski kalendar za godinu 5766.

Novopokrenuti list "Ruah hadaše" izlazit će šest puta godišnje.

O sadašnjem položaju Bet Israela govorio je povjesničar Ivo Goldstein, rabin Kotel Da-Don i predsjednik Hrvatsko-izraelskoga društva Mihael Mišo Montiljo.

Goldstein je napomenuo kako protiv Židovske općine Zagreb (ŽOZ) traje proces delegitimizacije.

Za to postoji više razloga, napomenuo je Goldstein dodavši kako se sadašnja Židovska općina Zagreb "odrekla vjerskoga službenika, a još uvijek novoga nije dovela na njegovo mjesto". Vjernici su na strani Kotel Da-Dona, a u našoj zajednici je gotovo sva omladina, rekao je Ivo Goldstein.

Ustvrdio je kako se u Židovskoj općini Zagreb petkom i subotom vjernici ne okupljaju na molitvu.

"Zato smo podnijeli zahtjev za nadzor Židovske općine jer se njezino postupanje protivi zakonu", ocijenio je Goldstein. Izrazio je i nadu da će se ubrzo, ako pravosuđe bude funkcioniralo, njegova zajednica vratiti u prostorije u Palmotićevoj ulici.

Židovska općina Zagreb nije više vjerska zajednica i zato i ne može raspisivati natječaj za novoga rabina, kazao je Ivo Goldstein.

Također je najavio da se na zagrebačkom Filozofskom fakultetu u sklopu katedre za hungarologiju i turkistiku priprema i otvaranje odjela za judaistiku.

"Ja sebe vidim kao zagrebačkoga rabina", rekao je Kotel Da-Don dodavši kako ga podupire Europska rabinska zajednica kojoj su na čelu glavni rabini Francuske i Velike Britanije.

Predsjednik Hrvatsko-izraelskoga društva Mihael Montiljo rekao je kako su prostorije Hrvatsko-izraelskoga društva, u kojima se okuplja zajednica Bet Israel, postale i sinagoga i prostor za kulturu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙