FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mravi znaju obilježiti put na kojemu nema hrane

PARIZ, 23. studenog 2005. (Hina/AFP) - Faraonski mravi posebnimznakovima jedni drugima pokazuju da je neki put uzaludan i da ne vodido hrane, izvijestili su entomolozi u članku koji je u srijedu objaviobritanski časopis Nature.
PARIZ, 23. studenog 2005. (Hina/AFP) - Faraonski mravi posebnim znakovima jedni drugima pokazuju da je neki put uzaludan i da ne vodi do hrane, izvijestili su entomolozi u članku koji je u srijedu objavio britanski časopis Nature.

Već se dugo zna da mravi komuniciraju "pozitivnim" feromonima kojima jedni drugima poručuju gdje ima vode ili hrane. Sada se pokazalo da imaju i "negativne" feromone kojima se služe kako bi druge mrave odvratili s uzaludnog puta, otkrili su znanstvenici sa sveučilišta u Sheffieldu.

Faraonski mravi luče te feromone na kritičnim mjestima, odnosno raskrižjima s kojih kreće nekoliko puteva kako ostali mravi ne bi uzalud trošili snagu.

Feromoni su organski spojevi koji služe sporazumijevanju unutar iste životinjske vrste i prenose "kemijske poruke" kojima životinje, a posebno kukci, upozoravaju na opasnost, obilježavaju put do hrane ili privlače jedni druge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙