FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Analiza najzagonetnijeg osmijeha u povijesti: Mona Lisa je bila sretna

PARIZ, 15. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Tajna zagonetnog osmijeha MonaLise konačno je, čini se, riješena i stručnjaci kažu da on u najvećojmjeri izražava sreću, objavio je u najnovijem broju časopis NewScientist.
PARIZ, 15. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Tajna zagonetnog osmijeha Mona Lise konačno je, čini se, riješena i stručnjaci kažu da on u najvećoj mjeri izražava sreću, objavio je u najnovijem broju časopis New Scientist.

Prema rezultatima analize najpoznatijeg, ali i najzagonetnijeg osmijeha na svijetu, Mona Lisa je 83 posto sretna, devet posto bijesna, šest posto uplašena i dva posto ljutita.

Sliku je analizirao Nicu Sebe sa Sveučilišta u Amsterdamu koji je kompjutorski program za prepoznavanje osjećaja testirao upravo na osmijehu Leonardova modela i vjerojatno najpoznatijoj slici na svijetu.

Njegov algoritam, koji su razvili stručnjaci Sveučilišta Illinois, analizira ključne geste lica, poput zaobljenosti usana i nabora oko očiju te ih potom uspoređuje sa svakom od šest osnovnih emocija.

Sebe je pomoću baze podataka ženskih lica izradio "neutralni" izraz lica koji je poslužio kao temelj za usporedbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙