FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 20. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 20. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak u nastupni posjet novoimenovanog veleposlanika Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj Radivoja Cvetićanina. Grabar-Kitarović je istaknula kako su odnosi Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore od ključnog značaja za mir, suradnju i napredak u regiji. Uz potrebu za rješavanjem preostalih otvorenih pitanja, ministrica je napomenula kako obje države imaju budućnost u euroatlantskim integracijama. Veleposlanik Cvetićanin je rekao da su bilateralni odnosi između dvije zemlje na visokoj razini i da se kreću u dobrom pravcu.

CETINJE - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zakazao je u utorak za 7. veljače izvanrednu sjednicu crnogorskog parlamenta na kojoj će raspravljati o referendumu o državnom statusu Crne Gore. Istodobno je predložio predsjedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću organiziranje sastanka s najvišim dužnosnicima članica državne zajednice kako bi se utvrdilo stajalište službene Srbije o odnosima dviju članica kao neovisnih država. Vujanović nije predložio datum održavanja referenduma, navodeći da tu mogućnost ostavlja dijalogu vlasti i oporbe, ali je precizirao da izjašnjavanje građana ne može biti nakon travnja sljedeće godine. Vujanović je ponovio da prijedlog o savezu neovisnih država Crne Gore i Srbije i dalje smatra najboljim rješenjem, no dodao je kako je "očigledno da iz Srbije nema raspoloženja za to.

SUBOTICA - Vijeća nacionalnih manjina u Vojvodini zatražila su u utorak imenovanje novog vodstva Radio televizije Novi Sad, koje bi profesionalno pripremilo projekt transformacije ove medijske kuće u pokrajinski javni servis građana. Konstatirajući da se RTNS, kao ustanova višestruko značajna za pripadnike nacionalnih manjina u Vojvodini "urušava", krovna tijela nacionalnih manjina, okupljena oko ove inicijative, zatražila su od srbijanske vlade da se konačno završi razdvajanje RTNS-a od Radio televizije Srbije i definira njezin status. Zahtjev za utemeljenje vojvođanskog medijskog javnog servisa potpisalo je i Hrvatsko nacionalno vijeće u SCG (HNV), u kojemu ističu da su vrlo nezadovoljni načinom na koji RTNS izvještava i prati život hrvatske zajednice u Vojvodini.

TEHERAN - Bivši iranski predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani u utorak je izjavio da bi Iran trebao početi izbjegavati uplitati se u bliskoistočna pitanja posebno ona vezana za palestinske teritorije. "Iran ne zanima pustolovnost, nego, baš suprotno, uklanjanje svih napetosti u regiji i vjeruje da sve odluke vezane za Palestinu moraju donositi sami Palestinci", rekao je Rafsandžani. Rafsandžani, koji još uvijek ima značajnu ulogu u iranskom političkom životu, dodao je da Iran nikada nije "fizički bio upleten" na Bliskom istoku, nego je samo duhovno i humanitarno pružao potporu palestinskom narodu.

BETLEHEM - Petnaestak maskiranih muškaraca u utorak je mirno napustilo gradsku vijećnicu u Betlehemu, nedaleko od Bazilike Isusova rođenja, koju su zabrinuti svećenici nakratko zatvorili, tijekom incidenta koji se dogodio samo nekoliko dana prije Božića. Maskirani aktivisti Brigada mučenika al Aqse upalo je u vijećnicu, a neki od naoružanih muškaraca zauzeli su položaje na krovu vijećnice koja gleda prema Bazilici Isusova rođenja. Pripadnici Brigada rekli su da su se odlučili na ovakav postupak jer traže isplatu subvencija od Palestinske samouprave za oko 300 aktivista na području Betlehema koji nemaju nikakve prihode. Nakon pregovora, naoružani muškarci povezani s vladajućim pokretom Fatah, sastali su se s guvernerom Betlehema Salahom Taameriem nakon čega su napustili zgradu.

BAGDAD - Nakon što je bojkotirao prethodno saslušanje i suce poslao "k vragu", bivši irački predsjednik Sadam Husein bi se u srijedu trebao pojaviti u sudnici na nastavku svog suđenja, rekao je jedan od njegovih branitelja u utorak. Tužitelj zadužen za ovaj slučaj je istaknuo kako još uvijek ima "mnogo značajnih dokaza" kojima će osigurati da Sadam bude osuđen za zločine protiv čovječnosti. Sadam je bojkotirao prethodno saslušanje održano 7. prosinca, tvrdeći kako je suđenje farsa i žaleći se na uvjete pritvora.

ISLAMABAD - Najmanje 21 osoba je poginula, a 22 su ozlijeđene u autobusnoj prometnoj nesreći u utorak u pakistanskom dijelu Kašmira, priopćili su lokalni dužnosnici. Vozač autobusa, u kojem su se nalazila 44 putnika, izgubio je kontrolu nad vozilom u jednom zavoju na cesti od Chinarija prema Muzaffarabadu, te je autobus sletio u provaliju. Dužnosnici su priopćili da su ozlijeđeni prebačeni u lokalne bolnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙