FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dovršen CARDS projekt uspostave financijske kontrole u javnom sektoru

ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Dovršen CARDS projekt uspostavefinancijske kontrole u javnom sektoru
ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Dovršen CARDS projekt uspostave financijske kontrole u javnom sektoru

HINA - Financijski servis

Dovršenjem 1,5 milijuna eura vrijednog CARDS 2002 projekta "Razvoj unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru i unutarnje revizije" Hrvatska je učinila značajan napredak u uspostavi odgovorne, učinkovite i transparentne državne uprave, koja učinkovito upravlja javnim, proračunskim sredstvima, rekao je danas državni tajnik Ministarstva financija Ante Žigman.

Suvremena javna uprava koja odgovorno koristi javna sredstva bit će i dio pregovora s Europskom unijom (EU), u sklopu poglavlja financijske kontrole (32. poglavlje). Tako će rezultati ovog projekta bitno olakšati taj dio pregovora, rekao je Žigman na današnjem svečanom obilježavanju dovršetka projekta te uručenju certifikata službenicima koji su u sklopu projekta položili ispit za ovlaštenog unutarnjeg revizora.

Projekt je provođen od listopada 2003. do ovog mjeseca, a financirala ga je EU . Projekt je proveo međunarodni konzorcij na čelu s francuskom tvrtkom SOFRECO u suradnji s britanskom tvrtkom Helm-Corporation Ltd.

Jedan od glavnih rezultata ovog projekta je uspostava Uprave za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole unutar Ministarstva financija, tzv. Središnje harmonizacijske jedinice.

Voditeljica te jedinice Ljerka Linzbauer istaknula da je projekt bio vrlo uspješan jer su u dvije godine provedbe uspostavljene jedinice za unutarnju reviziju u svim hrvatskim ministarstvima.

Sustavi unutarnje revizije u jedinicima lokalne uprave i samouprave pak trebali bi se uspostaviti kroz realizaciju CARDS 2004 projekta "Daljnji razvoj PIFC-a i unutarnje revizije", rekla je Linzbauer.

Uz donošenje Strategije razvoja unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru te donošenjem niza podzakonskih akata koji reguliraju to područje, u provedbi ovog projekta provedena je i izobrazba 80 unutarnjih revizora, od kojih je 67 položilo stručni ispit, a koji su do sada obavili 30 unutarnjih revizija kod proračunskih korisnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙