FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush ističe napredak u obnovi Iraka

WASHINGTON,7. prosinca 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush istaknuo je u srijedu napredak u obnovi Iraka nastojeći potaknutipotporu američke javnosti ratu u Iraku.
WASHINGTON,7. prosinca 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush istaknuo je u srijedu napredak u obnovi Iraka nastojeći potaknuti potporu američke javnosti ratu u Iraku.

U drugom u nizu govora uoči iračkih izbora 15. prosinca Bush je naveo uspjehe u obnovi iračkih škola, elektrana, bolnica i vodovoda koji daju Iračanima nadu u budućnost.

Govoreći u Washingtonu u institutu koji nosi ime Vijeće za vanjsku politiku Bush je spomenuo iračke gradove Najaf i Mosul gdje su se ranije vodile teške borbe s pobunjenicima, kao primjere mjesta u kojima je ostvaren napredak u obnovi.

Bush je rekao da se u većem dijelu Iraka napreduje u obnovi i "sve više Iračana sada vidi stvarne prednosti koje može donijeti demokratsko društvo".

On je međutim rekao da unatoč napretku ostaje još dosta toga za napraviti, navodeći probleme s nedostatkom električne energije i stalnim prijetnjama pobunjenika.

Bush je kazao da su Sjedinjene Države u posljednje 2,5 godine pomogle obnovu skoro 3.000 škola, obuku više od 30.000 učitelja, obnovu infrastrukture za navodnjavanje za 400.000 poljoprivrednika te poboljšanje vodopskrbe za više od 3 milijuna ljudi. On je kazao da je nakon pada Sadama Huseina u Iraku registrirano preko 30.000 novih malih poduzetnika.

"Za dvije i pol godine irački narod je osjetio zadivljujući napredak. Od života pod čizmom okrutnog tiranina oni su došli do slobode, slobodnih izbora i demokratskog ustava", kazao je Bush.

On je ipak priznao da se obnova nije odvijala uvijek kako se očekivalo navodeći da je razlog tome prvenstveno problem sigurnosti. u

Problemi su i raširena korupcija na svim razinama iračke vlasti kao i ubacivanje pripadnika ilegalnih milicija posebice u redove iračke policije, naveo je američki predsjednik.

Bush je suočen s najnižom popularnošću u svom predsjedničkom mandatu i stalnim napadima oporbenih demokrata koji tvrde da on loše vodi iračku operaciju u kojoj je do sada poginulo preko 2.100 američkih vojnika. Suočen je i sa stalnim pozivima da povuče američke snage iz Iraka.

Bush je ponovno odbio postaviti rokove za povlačenje iz Iraka rekavši da bi to samo ohrabrilo pobunjenike.

"Dovršit ćemo našu misiju u Iraku i ostaviti iza sebe demokraciju", kazao je predsjednik Bush i dodao da će se tek po postizanju pobjede američke snage vratiti kući.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙